Znam da sa ovim postovima o četkama nisam baš bila ažurna, ali to je samo zato što se toliko toga zanimljivog nekako uvek ispreči između četki i mene. Međutim, kako znam da veliki deo vas ovi postovi baš interesuju, odlučila sam da se ubrzam i da napišem sve o četkama što  sam planirala, i da to ubrzo objavim. Nastavak u kome možete pročitati o različitim četkama za šminkanje očiju i usana je pred vama, a ako niste pročitali prethodne tekstove koje sam pisala o četkama za lice, ili uopšteno o četkama za šminkanje, predlažem da to uradite.

Što se četki za šminkanje očiju tiče, pokušala sam da napravim neku podelu po vrstama i upotrebi, mada ništa nije, kao što ćete u tekstu i videti, strogo definisano – mnoge četke koje su prvenstveno namenjene nekom načinu upotrebe se koriste i za druge stvari, i to je po meni zaista lična stvar i stvar izbora – vremenom i iskustvom će svako ko koristi četke  doći do zaključka koje četke su najbolje i  najpotrebnije za efekat koji želite da postignete.

 

Četka za nanošenje senke (Eyeshadow Brush)

 

Ovo su osnovne četkice za nanošenje senke, i mogu varirati u veličini i obliku, mada ne mnogo – uglavnom su široke, pljosnate, zaobljenog vrha, i za senke u prahu su najbolje one od prirodne dlake – jer mogu da pokupe dovoljno proizvoda (što je četka gušća, pokupiće više senke), dok sintetičke odlično nanose kremaste i tečne proizvode.

Ove četke se najčešće koriste za nanošenje senke na ceo kapak ili ispod obrva (hajlajt), a mogu da posluže i za nanošenje podloge za senku na kapak. Neke od njih, posebno one iskošene, pufnastije ili sa dužim dlakama, mogu se koristiti i za blendanje senki.

Ukoliko nanosite senke u prahu ovom četkom, ili presovane snke koje se mrve ili iz kojih ispadaju šljokice, ovakvim četkama ćete ih najbolje naneti ako ih samo pritisnete na kapak, bez mnogo razmazivanja.

Mogu biti manje, veće, kraće ili duže, blago zaobljene pri ravnoj ili iskošenoj gornjoj ivici. Dlake na ovim četkama su čvrste, ali ne i krute; ivicom ovakvih četki možete definisati i pregib kapka, tj. naneti senku na njega utapkavanjem.

 

Četka za ajlajner (Eyeliner Brush)

Veoma fin i tanak vrh (ivica) ovih četki pomažu nam da pri nanošenju tečnih, prah, kremastih ili gel ajlajnera nacrtamo izuzetno tanku i preciznu liniju.  Taj tanak vrh nam omogućava da ajlajner nanesemo skroz na liniju trepavica, kako bi oči delovale izražajnije. Takođe, ovim četkama možete nanositi i lajner ili senku  i  ispod oka, i uopšte svuda gde je potrebna precizna aplikacija.

Osim pljosnatih i koso ili ravno sečenih četkica, koriste se i one klasične za ajlajner, veoma tanke i izdužene koje se pri vrhu dodatno stanjuju. One su bolje za nanošenje ajlajnera u jako tankim linijama, posebno u korenu trepavice )na liniji trepavica), dok ako volite nešto deblju ili zaobljenu liniju ajlajnera koja izlazi van trepavica, radije se odlučite za iskošenu ili ravnu četvrtastu četku.

One koje su namenjene za nanošenje krem i gel ajlajnera, najčešće se prave od sintetike, jer su dovoljno čvrste i krute da omoguće precizno iscrtavanje.

 

Četka za razmazivanje (Smudge Brush)

Za razmativanje senke (ili ajlajnera) se mogu koristiti četke ili sunđerčići. Sunđerčići se često nalaze na drugoj strani mekih i kremastih olovki za oči, mada se mogu kupiti i pojedinačno, i koriste se za ublažavanje jasnih i oštrih i postizanje mekšeg izgleda linije koju ste iscrtali ajlajnerom, tj. krejonom, ili razmazivanje krejona preko kapka.

Najčešće se, dakle, koriste za dobijanje smoky eye efekta, i za ovo su po mom mišljenju nabolje kratke, guste, ravno sečene četke od prirodne dlake, jer takvim ćete uspeti da nanesete najviše boje na liniju trepavica i lepo razmažete tu boju malo iznad.

 

Četka za blendanje (Blending Brush)

Ove četke su najčešće pufnaste, napravljene od prirodne dlake, malo izdužene i oblika koji se sužava pri vrhu. Koriste se za blendanje, tj. ublažavanje jakih linija i grubih (previše očiglednih) prelaza između boja na kapku.

Blendanjem se postiže mekši, nežniji izgled, a ove četke su još dobre i za dodavanje boje u pregib kapka, što oku daje dubinu.

Takođe, četkama za blendanje se može nanositi i senka ispod obrva (hajlajt) ili preko celog kapka, pa ako ćete imati samo jednu četku za oči u svojoj kolekciji, moj je predlog da to upravo bude neka kvalitetna četka za blendanje jer je zaista multifunkcionalna.

 

Pencil Brush

Nisam bila sigurna kako da prevedem naziv ove vrste četki, možda kupasta (dome?), ali im vrh podseća na olovku, pa sam ih nazvala kako se zapravo i zovu – pencil brush.

Ove četke su uglavnom manje po veličini u odnosu na četke za blendanje na primer, i imaju vrh sličan olovci. Najčešće se upotrebljavaju za definisanje pregiba (crease), posebno npr. pakovanje više boje u spoljašnjem uglu oka, a mogu se koristiti i za razmazivanje ajlajnera i omekšavanje linije istog. Prilično su špicastog vrha, pa su tako odlične za sve vrste radova na kapku u kojima se zahteva preciznost (nanošenje neke boje na izuzetno mali deo kapka i sl.).

Ove četke su veoma guste, baš da biste njima mogli da radite precizno, a taj njihov vrh može da prenese puno boje na kapak.

Oblik koji imaju nije loš ni za razmazivanje i blendanje, pa ako se odlučite za ovakvu četku sa njom možete uraditi nekoliko stvari – ja lično mislim da vam nisu potrebne npr. četka za razmazivanje i ova četka zajedno, posebno ako ste početnik, jer imaju vrlo sličnu funkciju i mogu se koristiti na slične načine.

 

Četka za obrve (Eyebrow Brush)

Za obrve se najčešće koriste ove koso sečene četke,  koje su veoma slične onima za ajlajner o kojima sam pisala par pasusa iznad.

Koriste se za popunjavanje obrva, veoma su čvrste, i ovim četkama možete precizno popuniti obrve senkom koristeći kratke poteze koji imitiraju dlačice u obrvama, ispuniti mesta na obrvama gde vam one nedostaju, i produžiti i oblikovati obrve kako bi izgledale što prirodnije.

Moram da vas podsetim da su obrve jedan od najvažnijih delova na licu i mislim da su često zapostavljene, iako uokviruju oči, pa i celo lice, mogu da poboljšaju izgled i oblik lica, i sa malo vremena i truda mogu da vas mnogo i nenapadno ulepšaju.

Napisaću poseban post o obrvama svakako, ali samo hoću da kažem da su po meni rumenilo i obrve dve stvari na licu koje se često nepravedno zapostavljaju a za 2 minuta mogu mnogo toga da promene na licu u pozitivnom smislu.

 


Ako imate guste ili duge obrve, dobro će vam doći i česšljić za njih, koji se najčešće može kupiti u kombinaciji sa češjićem za trepavice, pa vam tako ove vrste četkica mogu pomoći da ih ukrotite i začešljate  na kraju popunjavanja kako bi izgledale urednije.

Verujem da svi znate i za češljić za trepavice, ali o trepavicama i obrvama ću se detaljnije pozabaviti u posebnom postu.

 

 Četke za usne

Četke za usne su napravljene od kratke i čvrste (najčešće sintetičke) dlake – podsećaju na one za nanošenje korektora ali su mnogo uže i manje, i imaju vrh koji je sužen i veoma su tanke/pljosnate kako bi omogućile precizno nanošenje ruža za usne i pre svega oblikovanje usana. Njima možete da popunite sve male i nepristupačne delove na usnama, kako bi one izgledale savršeno i puno, i ovo je pre svega bitno ako nanosite karmine u jarkim bojama, a vrlo je zgodno i ako želite da pomešate dve ili više nijansi karmina – ovim četkama ćete to uraditi bez problema.

 

U sledećem postu ću se pozabaviti četkama koje su vam zaista neophodne u kolekciji ako ste početnik u korišćenju istih, kao i malim uputstvom kako da ih odabrete pri kupovini, tj. na šta da obratite pažnju i kakve četke da kupujete a kakve da izbegavate. Biće reči i o održavanju pribora za šminkanje, a i o mojim preporukama za kupovinu kad su četke za šminkanje u pitanju.

 

Ne zaboravite da se prijavite za nagradnu igru u kojoj možete osvojiti komplet kvalitetnih Estee Lauder četki za šminkanje, a traje još danas i sutra.

Ako mislite da vam je danas srećan dan, prijavite se i za Crabtree&Evelyn Giveaway u kome možete osvojiti njihov fenomenalan piling za ruke, a ne zaboravite ni na Avon Nail Experts komplet za negu noktiju koji takođe možete osvojiti ako se prijavite do sutra.

 

Komentari

comments

21 Responses

  1. Avatar
    Bellen

    Ovi tvoji postovi o četkama su najkorisniji i najzanimljiviji postovi koje sam ikad pročitala! Stvarno si to profesionalno odradila! Kako sam početnik u korištenju četki jedva čekam tvoje uputstvo za odabir i kupovinu jer sam sad dobila neopisivu želju za kupnju! 🙂

    Reply
  2. Avatar
    zaklina

    ja cetkicu za usne koristim za stavljanje ajlajnera:)
    svidja mi se mnogo post,a jedva cekam sledeci:)

    Reply
  3. Avatar
    theReviewélla

    Nema zivota bez cetkica za blendovanje! 🙂 One su moj spas. Kada vidim nekoga sa ostrim linijama senke, odmah bi ja to izblendovala lepo, tu na licu mesta. 😉
    xoxo

    Reply
    • Avatar
      Nastasja

      Jao i ja! Nista me ne nervira kada je sminkanje u pitanju koliko neizblendovana senka 😀 Pogotovo kada je tamna,pa se tacno vidi kako je samo “nacrtana” preko kapka. Ufff…

      Reply
  4. Avatar
    tina

    uuu koliko kistića 🙂 ja imam samo dva,jedan za sjenilo,drugi za tuš. lp iz splita

    Reply
  5. Avatar
    Psycho Cat

    Nisam ni znala koliko mi četkica nedostaje sve dok nisam videla ove postove 😀
    Moram podhitno da nabavim jednu dobru za usta, obrve i eyeliner 🙂

    Reply
  6. Avatar
    Zubotehnicarka

    Svidja mi se to sto posle ovog posta nemam “wish” listu(za razliku od mnogih drugih tvojih postova). 🙂 Polako ali sigurno sam sakupila cetkice za oci. 🙂 Jedina cetka koji mi fali je neka dobra za nanosenje tecnog pudera… Moze li neka preporuka?( a da je dostupna u Srbiji)

    Reply
  7. Avatar
    calcanea

    Kao i svi drugi postovi jasno i precizno 🙂 jedva cekam nastavak a za kupovinu ipak cekam rezultat nagradne igre :)Mogla bi da postavis post o korektorima,naravno sa tvojim predlozima o kupovini istih please

    Reply
  8. Avatar
    Lana

    Odlican post ,svaka cast 🙂
    Vrlo korisno i zanimljivo, sad je lakse biti pocetnica u sminkanju 🙂

    Reply
  9. Avatar
    Sofija

    Divno da se baviš ovom pričom. Na našim prostorima se ljudi obično zadovoljavaju aplikatorima koje dobiju uz senku za oči i slično, tako da je lepo osveženje znati da postoji neko ko ima želju da edukuje svoje čitaoce u ovoj oblasti.
    Što se mene tiče, kosa četkica za ajlajner mi je promenila život:) Sve ostalo, ajd’ i nekako, snađe se čovek sa onim što ima. Ali kada je potrebna preciznost, dobar alat predstavlja veliku razliku.

    Reply
      • Avatar
        Ana

        Apsolutno se slazem. A ja sam cula od nekih profi sminkera da za pencil brush kazu, dodaj mi olovku, ili siljak cetkicu? Tako daa, samo kazem. I ja sam videla od njih pa je tako zovem. I samo mi se ne svidja cetkica za blendanje, jer svi kazu ili blendovanje- sto je vise srpski a blendanje hrvatski. Vec jednostavno blending cetkica.

  10. Avatar
    dusica

    cetki za blendovanje nikada dosa!!!!Sjajno ste predstavili sve vrste cetkica i malo je njih ki daju tako olako svoje nesebino znanje!!!!!SVAKA CAST!!!

    Reply
  11. Avatar
    Ivana

    Šta mislite o četkicama koje nose marku: BLUSH a prodaju se u Aleksandru?

    Hvala 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.