Gostujući post

Danas za vas piše Jasmina – vlasnica noktiju iz mojih postova o lakovima, o tome kako neguje nokte.

Ohrabrena divnim komentrima ispod fotografija na blogu Makeup and more na kojima smo se Zlatana i ja ludo zabavljale i družile slikajući lakove za nokte, rešila sam da podelim svoja iskustva po pitanju manikira.

Istini za volju, nemam nekih većih problema sa noktima (osim vitiliga na 2 prsta leve ruke) i mislim da je za to zaslužna genetika, ali sam vremenom ustanovila neke rituale koji mi pomažu da izvučem maksimum po pitanju manikira.

china-glaze-atlantis-04

Rekla sam ne sečenju noktiju! 

To naravno ne znači da ih ne skraćujem, već da ne upotrebljavam makazice i grickalicu za nokte. Nokte kratim isključivo turpijom i to tako što ih prvo horizontalno isturpijam na željenu dužinu, a zatim pažljivo oblikujem ivice. Za skraćivanje noktiju koristim nešto grublju turpiju, dok ivice obrađujem srednje finom turpijicom, koju slabije pritiskam kako bi imala bolju kontrolu. Nakon dobijenog željenog izgleda, obavezno po ivicama pređem još jednom najfinijom turpijicom (ne za glačanje).

jesenji-nokti-15-06

Nikako ne diram nokatnu ploču!

Često vam u salonima kada rade manikir turpijaju nokatnu ploču kako bi bila što ravnija. Ja sam to samo jednom dozvolila i zbog toga užasno zažalila! Nokti su počeli da mi se listaju i sa tim problemom sam živela sve dok mi nisu potuno izrasli novi. Umesto toga, nokat pre lakiranja mažem bazom za nokte koja osim što deluje tako da popuni neravnine na nokatnoj ploči, predstavlja odličnu zaštitu od intezivnijih boja laka za nokte koje znaju da nakon skidanja ostave trag boje. Srećom, danas se na tržištu mogu naći baze koje imaju i hranjivu ulogu, te je ovo win-win rešenje.

crveni-karmini-lakovi-15

Nokti ne vole vodu!

Kakvog god da su kvaliteta, noktima i zanokticama ne prija voda. Navikla sam sebe da i kad perem jedan tanjir, obavezno na ruke navučem rukavice. O uticaju abrazivnih sredstava za održavanje domaćinstva ne želim da polemišem – svima nam je jasno da na poleđini svakog postoji upozorenje da ne treba da ih koristimo bez rukavica. Osim što čuvaju kožu i nokte, rukavice su odličan drug svim damama kojima je stalo da im lak za nokte traje koji dan duže.

mfgel-091

Ne preterujem sa kremema protiv zanoktica

Kao i sa balzamom za usne, za kreme protiv zanoktica važi da što ih više upotrebljavam – više su mi potrebne. Najčešće ih namažem jednom nedeljeno nakon što uradim piling ruku ili posle skraćivanja noktiju. Zanoktice (pod)sečem tek onoliko koliko je neophodno da ne izvuku nit na čarapama.

crveni-karmini-lakovi-09

Ne postoji brzinsko lakiranje

Pre nego što pomislim da lakiram nokte, prvo nokat očistim acetonom (nikako uljanjim). Prvi sloj obvezno ide bezbojna baza za lak koja popuni manje neravnine na nokatnoj ploči. Nakon nje u dva tanka sloja nanosim lak i to tako da u prvom sloju pažljivo iscrtam ivice (na oko 0,5-1 mm oko kože) i obojim nokat. Nakon što se prvi sloj prosuši, drugim slojem popravljam prvi i nanesem tanak sloj na sam vrh nokta. Obavezno završim sa tzv brzosušečim lakom, koji služi i kao zaštita od krzanja. Uz sve gore navedeno, tako nalakirani nokti meni ne mrdnu bar 4-5 dana.

Za kraj, želela bih samo da napomenem da nisam stručnjak za manikir, da sam samo jednom bila kod profesionalnog manikira i da je sve navedeno moje lično iskustvo. Ukoliko imate neko pitanje, potrudiću se da vam odgovorim.

Komentari

comments

8 Responses

  1. Avatar
    lana

    odlican post , ustanovila sam zasto se moji nokti listaju i lome-ja sve radim pogresno !
    Uglavnom -htela sam da pitam -a zasto ne uljani lak ?

    Reply
      • Avatar
        Jasmina

        Draga Lana,
        Cilj ciscenja nokta pre mazanja laka je da se odmasti nokatna ploca. U tom smislu bolji je obican aceton.
        Pozz

  2. Avatar
    Ivana

    Hvala za savete iz prve ruke 🙂
    A i mene zanima zbog cega ne uljani aceton jer je meni on bas omiljen..?

    Reply
    • Avatar
      Jasmina

      Draga Ivana,
      Cilj ciscenja nokta pre mazanja laka je da se odmasti nokatna ploca. U tom smislu bolji je obican aceton.
      Pozz

      Reply
  3. Avatar
    Divergent 4

    Ja sam svoje nokte spasla sa Eveline 8u1. Mada definitivno najveci problem mi je lakiranje jer uvek upropastim nokte za 5 sekundi.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.