Ovog leta sam se malo ulenjila zbog čega mi blog kasni sa aktuelnim temama poput ove. Svakako na internetu, a posebno u blogosferi ima već mnogo dobrih tekstova napisanih na ovu temu, što je veoma pozitivno jer iako nas o značaju i neophodnosti zaštite od sunca bombarduju sa svih strana, znam neke koji se prave da ne znaju ništa o tome ili im deluje nebitno. A to nije dobro, jer osim bolnih opekotina, kažu dermatolozi, izlaganje suncu može biti uzrok flekama, alergijama, suvoj i izboranoj koži, i melanomu – raku kože. Moj mali doprinos se odnosi na nekoliko predloga za preparate koji će vas na bazenu, moru, gradu ili planini zaštititi od ovog nevaljalog sunca i štetnih posledica koje voli da ostavlja.

Pored standardnih saveta poput zaštite kapama, šeširima, sunčanim naočarama ili sedenjem u hladovini od 11 do 17 sati kada je sunce i najštetnije, poslednjih godina su pravu ekspanziju doživeli posebni preparati namenjeni zaštiti lica. Zaboravite guste, teške i masne kreme preostale od mazanja tela koje su činile da nos sija i bubuljice bujaju, a o kombinovanju takvih preparata sa šminkom da ne počinjemo – ove godine, kreme za lice sa visokim zaštitnim faktorom su lagane, fine i nemasne, trenutno se upijaju i posle par minuta ne ostavljaju nikakav trag na koži, tako da se mogu nanositi samostalno ili ispod šminke. Formulisane su prema tipu i potrebama kože, a sastav i miris im je posebno odabran kako ne bi iritirale ni one najosetljivije.

suncanje-lice-01_Fotor

Kada od sunca štitite lice, važno je da uvek nanesete dovoljnu količinu preparata – u pitanju je bar jedna puna kašičica. Zaštitini faktor birajte prema nijansi kože i njenoj osetljivosti na sunce, ali imajte u vidu da je za lice SPF 30 neki minimum, i da bi ga trebalo naneti i kada mislite da ćete biti u hladu, kao i kada je oblačno. Preparat se nanosi minimum 20-30 minuta pre izlaganja suncu kako bi koža imala vremena da ga upije, a posebnu pažnju zaštiti od sunca posvetite u slučaju da koristite fotosenzitivne lekove. Ne zaboravite da zaštitite usne, jer su i one izložene štetnim UVA i UVB zracima, i nemojte se oslanjati na zaštitne faktore u puderima – koliko god su visoki, količina pudera koju dnevno nanosite nije ni približno dovoljna da temeljno prekrije i kompletno zaštiti lice od sunca.

Eucerin Sun Fluid 50+ i La Roche Posay Anthelios XL 50+

su mi dva omiljena preparata za zaštitu lica. Oba su namenjena masnoj i kombinovanoj koži jer su lagane, skoro tečne teksture, ali ne isušuju pa će biti odlični i za one koji imaju suvu kožu. Eucerin sam koristila i prošlog leta, LRP već nekoliko meseci, ali mi je i dalje vrlo teško da ih uporedim jer se veoma slično ponašaju na koži. Upijaju se za nekoliko minuta i ne matiraju lice već ostavljaju neki prirodni finiš, ali ne sijaju i toliko su lagani kada se upiju da se skoro i ne osećaju na licu. Nisam primetila da na bilo koji način utiču na šminku koju nanosim preko njih – puder mi traje jednako, a masniji delovi lica ne prosijaju brže zbog ovih krema, što je stvar koja me oduševljava. Dakle, ako ste ikada videli zaštitnu kremu sa visokim SPF za lice i pomislili “ne možemo ja i moja masna koža to”, o tome zaista ne morate brinuti kad su u pitanju ova dva savršeno lagana fluida koja pružaju odličnu zaštitu. (LRP 1795 rsd, Eucerin 1455 rsd)

Vichy Capital Soleil Spf 50 BB krema

je namenjena takođe kombinovanoj i masnoj koži i predstavlja idealnu letnju kombinaciju za ujednačavanje boje tena ili čak blago potamnjivanje uz visoku zaštitu. Stiže u jednoj, srednjoj nijansi koja bi mogla da odgovara većini u ovom letnjem periodu, brzo se upija i lepo razmazuje, a uz blago setovanje t-zone puderom, na licu traje tokom celog dana. Ne prekriva jako, ali fino ujednačava ten i meni je definitivno jedna od omiljenih svakodnevnih podloga ove sezone jer mi skraćuje vreme šminkanja a ten sa njom izgleda lepše. Osim ove BB kreme u varijanti Dry Touch, postoji i baršunasta BB krema namenjena suvoj koži. (1810 rsd)

Eucerin Sun Creme tonirana krema 50+

je još jedna varijanta obojene kreme za zaštitu od sunca i takođe dolazi u samo jednoj nijansi, ali zbog veoma tamne boje koja naginje narandžastoj nije nešto što će moći da koristi baš svako. Žao mi je što nisu mislili i na one svetlijeg tena jer je krema odlična, iako gušća od fluida lepo se razmazuje i daje savršen polumat izgled koži, a i veoma je postojana. Čak je i boja donekle prilagodljiva ukoliko nanesete malo kreme pa je lepo utrljate u kožu, ali kao što sam već pomenula, kad je zaštitni faktor u pitanju kreme na licu mora da bude baš dosta, pa je ovu tamnu boju u toj količini malo teže izblendati a da se stopi sa mojom dosta svetlijom kožom. Međutim, ako ste tamni, sa ovom obojenom kremom nećete pogrešiti bez obzira na tip kože – mislim da bi mogla da odgovara svima. (1540 rsd)

suncanje-telo-02_Fotor

Za zaštitu tela je izbor zaista veliki – od krema, preko mleka, ulja i raznih sprejeva, nikad nije bilo lakše i prijatnije upakovati se u zaštitni faktor. O preparatima koje sam koristila prošlog leta možete pročitati ovde, a ove godine će mi društvo praviti:

Multiactiv Sun Oil Mix ulje za sunčanje SPF 24

mešavina kokosovog, jojobinog i ulja koštica grožđa koja su poznata po tome što odlično neguju kožu što je neophodno kad su u pitanju plaže, more i bazeni . (oko 450 rsd)

Sephora SPF 30  Glowing Body Oil

nestvarno fino miriše i ne masti mnogo kožu, i to su razlozi zbog kojih sam ga do sada kupovala već nekoliko puta i uvek ga imam u rezervi. (1750 rsd)

Sun Dance SPF 30 transparentni sprej sa tropskim mirisom

se lako nanosi jer je u spreju i ima fini raspršivač, a uz fantastičan miris se i brzo upija pa je sjajan za trenutke kada ne želim da mi koža bude previše masna. (oko 600 rsd)

Moram još da pohvalim i preporučim ovogodišnji odličan izbor Sun Dance preparata koje možete naći u DM drogerijama – zaista imaju sve što je potrebno za izlazak na sunce, od lica i tela pa do preparata za decu i negu posle sunčanja, a cene su im možda i najpovoljnije kad je u pitanju zaštita od sunca.

suncanje-telo-03_Fotor

Zaštita za najmlađe je najvažnija – sva istraživanja pokazuju da je za sprečavanje oštećenja na koži koja nastaju od sunca presudna zaštita još u detinjstvu. Kad su deca u pitanju, najsigurnije je odlučiti se za SPF 50+, a ovog leta su nam stigle i neke nove, zanimljive i praktične formule.

La Roche Posay Anthelios sprej 50+

je posebno zgodan jer je u pitanju boca koja se može koristiti u svim položajima – oni koji imaju decu znaju da ih nije lako zadržati na mestu dovoljno dugo za istiskivanje iz boce i temenljo nanošenje zaštitne kreme, pa su proizvodi u spreju pravi spas i ušteda vremena. Tekstura ovog preparata je prilično tečna i lako se razmazuje, a miris je voćkast i osvežavajući. (2086 rsd).

Eucerin Kids Sun Spray 50+

je takođe mleko za sunčanje u obliku spreja. Veoma je vodootporan, ne sadrži boje i mirise, sadrži deksapantenol koji umiruje i regeneriše, a može se koristiti i na koži sa ekcemom. (1650 rsd)

Vichy Capital Soleil Super Foam for Kids SPF 50

je nešto sasvim novo – u pitanju je pena za sunčanje namenjena nežnoj i osetljivoj dečijoj koži. Miris je divan, prilično intenzivan i podseća me na neke voćne bombone, a sama penasta tekstura i narandžasta boja će oduševiti svakog klinca. (2029 rsd)

 

Za proizvode u ovom tekstu cene su preporučene maloprodajne, ali imajte u vidu da je dosta njih već na popustu kako “leto” 🙂 odmiče. Takođe, sutra 29.7 u Lilly drogerijama je akcija od 20% popusta na sve preparate za sunčanje.

 

Čime se vi štitite ovog leta? Koji su vam omiljeni preparati?

 

 

*Neki od proizvoda prikazanih u ovom postu poslati su mi od strane proizvođača/uvoznika/PR, ali ta činjenica ni na koji način ne utiče na moje mišljenje o proizvodu koje je, kao i uvek, potpuno iskreno. Više informacija ovde.

Komentari

comments

5 Responses

  1. Avatar
    Smizletina

    Eto, a meni se smeju kada mackam zaštitnim faktorom i sebe i bebu – za šetnju. Znam puno ljudi koji se ne mažu ni na moru, a kamoli u gradu. Trenutno koristim Avon kremu za lice, mislim da je i neki antiage, SPF 50. Mada sam nedavno dobila i Helicare puder i toniranu kremu pa menjam. Za more, prosto ne znam šta bih uzela, mada me najviše privlači Šaljicev Pronasol SPF 40, a za muža nešto u spreju, možda Eucerin SPF 30 jer on nit voli (hoće) da se maže nit hoće visoki faktor.
    Za decu sam se baš posvetila istraživanju, pošto moram da nađem posebne kreme za decu do dve godine. Svašta se prodaje pod parolom “from the first day” a realno samo dve kremice ispunjavaju te uslove. Mislim da ću i ove godine za decu kupiti Mustelu mineralnu kremu SPF 50, a drugi izbor bi mi bio Babylove kremica, koja je nešto jeftinija…
    I tako ja opet uguših sa komentarom 😉

    Reply
  2. Avatar
    Marina

    Moja preporuka za zastitu dece je Ladival. 10dana na moru i moja dvogodisnja cerka se nije ni zacrvenela nije. A mama je koristila Sun Dance proizvode iz Dm-a i prosla i jeftino i zasticeno 😉

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.