Ovo divno vreme koje traje već nedeljama polako ali sigurno najavljuje moje omiljeno godišnje doba. Osim toga što preparate za negu menjam u skladu sa potrebama kože ali i vremenskim i drugim prilikama, postoje i neke boje koje uglavnom leti koristim. Danas su tu moji provereni letnji favoriti 🙂

Rimmel Super Gel Kate lak za nokte Hip Hop

Ovo je moja omiljena letnja nijansa za nokte. Priznajem da boja ima i zanimljivijih, i modernijih, novijih, lakova imam mali milion i većinu njih volim, ali ovo je jedini koji već godinama unazad namažem na nokte (što na rukama, što na nogama) bezbroj puta tokom leta. On često menja i pakovanje, pa i sam naziv serije ili broj nijanse (mislim da je sada br. 34), ali to je ta vrela koralna boja koja na potamneloj koži izgleda savršeno i nema kome ne stoji dobro.

MAC Viva Glam Nicki ruž za usne

Jedan od karmina za koje se hvatam isključivo tokom leta. Valjda zato što je leto doba kada su mi drečeće nijanse poput ove potpuno opravdane, jer se uklapaju u taj sunce-more-lepršavo stil, a ovo je jedna od onih drečavo koralno-pink nijansi koja tada savršeno dolazi do izražaja i ističe tamniji ten. O MAC Viva Glam Nicki ružu (+kako izgleda na usnama) sam detaljno pisala u ovom tekstu na blogu.

Shiseido UV Protective Liquid Foundation/Stick Foundation

Moj apsolutni favorit kad su letnji puderi u pitanju. Retko ih koristim tokom ostatka godine, jer volim da isprobavam i druge a i SPF zaštita u puderu mi nije prioritet kad su jesen ili zima u pitanju, ali za leto, a posebno za odmor na moru, ovaj Shiseido tečini i puder u stiku su mi zakon.

Uz činjenicu da sadrže SPF koji sam milion puta testirala u najekstremnijim uslovima, i puder i stik su apsolutno vodootporni, otporni na znoj i jako postojani. Savršeni su baš za mešovitu, čak i masniju kožu, dok će vam, ukoliko imate suvu, pre pudera biti neophodna malo bolja priprema, a pre stika i ne toliko. 

Jedina mana im je prilično ograničen broj nijansi koje su dostupne kod nas, ali ako nađete svoju, od srca vam ih preporučujem. Dok puder koristim skoro svakodnevno i kad sam u gradu, stik čuvam za more i plažu, jer je jako jednostavan i praktičan za nanošenje čak i bez ogledala.

Cena je, po meni, sasvim ok s obzirom na kvalitet, a često se nađu i na popustima. Sadrže solidan SPF, vodootporni su, postojani, lagani na licu, pigmentovani su, ne preslikavaju se – ja ne znam šta bih više mogla da tražim od pudera za leto, tako da od mene imaju čistu desetku!

Tonirane kreme sa zaštitnim faktorom

Osim klasičnih krema sa SPF zaštitom, koje najčešće koristim na odmoru, i pudera o kojima sam pisala iznad, ima dana tokom leta kad želim samo malo boje na licu i ujednačavanje tena. Tada na scenu stupaju tonirane kreme sa zaštitnim faktorom. O nekima koje sam koristila sam već pisala na blogu, i zato ću vam danas pomenuti jednu koju koristim tek nešto malo, ali je novitet na našem tržištu, pa vam može biti zanimljiva.

Bioderma Photoderm NUDE Touch Natural SPF 50+ je tonirana krema (pre bih rekla fluid) koji sadrži mineralne filtere (SPF 50+, UVA 25). Tekstura je veoma tečna, pa je otvor bez pumpice malo nezgodno rešenje, i pre svake upotrebe je, baš zbog mineralnih filtera obavezno dobro promućkati. Teksturom dosta podseća na popularne tečne pudere poput Catrice HD, Dior Nude Air, Urban Decay Naked Skin, Artdeco Nude Foundation i sl.

Lako se nanosi i razmazuje na koži, prekrivanje je lagano, ali se bez problema mogu nadograditi dva, pa i više slojeva, tako da se i dalje ne vidi na licu, a da pruži srednju moć prekrivanja. Iako je najavljen kao preparat koji matrira, pre bih rekla da daje blagi satenski finiš, a za matiranje mora da se setuje nekim puderom u prahu. Kada nanesem samo Photoderm Nude Touch, nikad se potpuno ne matira na koži i dogodi se da moja t-zona (koja je ovih dana prilično masna) prosija već posle par sati.

Zanimljivo je da sadrži i salicilnu kiselinu, zbog čega bi trebalo da dugoročno radi na uklanjanju nepravilnosti, zbog čega se i preporučuje onima koji imaju masnu kožu sklonu aknama. 

Osvežavajući sprejevi za lice

Bez njih tokom zime još nekako i mogu, i iako mi je tada koža više sklona isušivanju, nekako nemam naviku da ih koristim. Međutim, kako dođe leto, eto ih kod mene u tašnama, fiokama, na policama. Od termalnih voda, preko tonika bez alkohola, sve do hranljivih sprejeva za hidrataciju, uvek neki od njih imam pri ruci, a značajnu količinu trošim i na odmoru, posebno na plaži. Nisam mogla da se odlučim za jedan, pa za vas imam čak pet komada koji su mi se pokazali kao odlični 🙂

Too Cool For School Coconut Milky Mist – očaravajući miris kokosa i 97% kokosove vode u spreju koji odlično hidrira, osvežava, može se koristiti i preko šminke, i ima veoma fini raspršivač.

Clinique Moisture Surge Face Spray – moj trenutni saputnik u tašni, jer je u mini izdanju. Bez mirisa, sjajan za osetljivu kožu. Odlično hidrira i osvežava. 

Nikel Energizirajući tonik – tonik sa biljnim matičnim ćelijama jabuke i ruže, Ima prijatan i blag biljni miris, odličan raspršivač, i hidrira sjajno, poput nekog laganog seruma. Koristim ga uveče, nakon čišćenja lica. 

Caudalie Beauty Elixir – ovo je nešto za one koji imaju mešovitu, čak i masnu kožu. Osvežava u sekundi, ima zanimljiv biljni miris, koji je malo intenzivniji. Odličan je pre, kao i posle nanošenja šminke. Trenutno osvežava.

Vichy termalna voda – u stvari bilo koja termalna voda, meni su sve vrlo slične. O Avene sam pisala ovde, a o La Roche Posay možete pročitati ovde.

 

To bi bilo mojih nekoliko obaveznih letnjih pomoćnika kojima se iznova vraćam svake godine sa početkom vrućina. Nadam se da nisam jedina, i da ćete sa mnom podeliti vaše proverene letnje favorite 🙂

Komentari

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.