Volite da zasijate, ili samo malo da bljesnete? Profi ste kad je u pitanju konturisanje ili još uvek niste podlegli sveopštem trendu kad je ova veština u pitanju? Ne znate koji hajlajter bi izabrali ali biste želeli taj diskretni blistavi odsjaj na jagodicama?

Kao i rumenilo, i hajlajter je komad šminke koji može da napravi veliku razliku, koliko god to neverovatno zvučalo onima koji se još nisu usudili da ga probaju. Pažljivo odabran (bez vidljivih šljokica, što ravnomernija, finija tekstura i odgovarajuća nijansa), nanesen na strateška mesta odgovarajućim alatom i uz laku ruku (o da, manje je još uvek više), može mnogo toga da učini za svežiji, zdraviji, odmorniji i mladji izgled.

U ovom tekstu se bavim svetlucavim hajlajterima, onim sa sitnim česticama koji se presijavaju, iako se na sličan način mogu isticati delovi lica i proizvodima koji se ne sijaju, poput korektora ili pudera u svetlijim nijansama, ali o tome ćemo nekom drugom prilikom.

hajlajteri-01

Kako da odaberete hajlajter

Kako sama nisam ljubitelj šljokičastog lica, iako prema šljokicama gajim posebnu vrstu ljubavi, neću vam predlagati da izaberete hajlajter koji ih je prepun. Radije odaberite diskretnije, manje pigmentovane i manje presijavajuće proizvode ukoliko ste početnik.

Na masnoj koži bolje izgledaju hajlajteri u prahu – lakše se nanose i duže će opstati na licu, ali imajte na umu da će, kao i ostala šminka za lice koja se nanosi preko pudera, biti postojani onoliko koliko je i podloga, tj. tečni puder. Ako ste naneli puder koji ne odgovara vašem tipu kože, koji nije mat finiša i koji vam brzo nestane sa lica, onda ne možete da očekujete ni da će se hajlajter zadržati duže. Uz masnu kožu često idu i proširene pore, pa i tu treba biti oprezan: hajlajter nanositi na jagodice, a izbegavati čelo, bradu i predeo oko nosa gde su pore najčešće izražene, i birati manje pigmentovane hajlajtere sa tek mrvicom diskretnog odsjaja.

Kad je u pitanju suva koža, njoj će verovatno više odgovarati kremasti i tečni hajlajteri, mada ukoliko je dobro pripremljena i nije dehidrirana, ni oni u prahu ili kamenu neće biti problem. Na suvoj koži je teže preterati sa sjajem, pa ukoliko ste ljubitelj blistavog izgleda, možete sebi dati oduška na svim delovima lica na koje se hajlajter obično nanosi. Za one koji imaju svetliji ten i hladniji podton, najviše će odgovarati hajlajteri nežnih rozikastih odsjaja i bisernih nijansi. Oni koji imaju tamniji ten, bolje će izgledati ukoliko se hajlajtuju zlatastim, bronzanim i bež tonovima.

Ukoliko niste oduševljeni idejom da vam se neki delovi lica presijavaju a ipak želite svežiji izgled, možete pomešati malo kremastog hajlajtera sa kremom ili tečnim puderom, tako da celo lice dobije zdravi sjaj. Ovde je takođe neophodno paziti na količinu i biti lake ruke! 🙂

hajlajteri-09

Kako naneti hajlajter

U zavisnosti od toga kakav ste hajlajter odabrali, biraćete i odgovarajući alat za nanošenje. Evo nekoliko predloga – u pitanju je moj omiljeni pribor za hajlajtovanje:

Hajlajter u prahu: u zavisnosti od teksture, za nanošenje ovih hajlajtera biram rastresitu četku za blendanje srednje veličine (npr. Aura Bronzer Contour Brush, koja je povoljna a odlična), za one mekše i svilenkastije hajlajtere koji su više pigmentovani. Za neke tvrđe, biće potrebna i gušća četka sa čvršćim dlakama.

Kremasti hajlajter: takođe zavisi od pigmentacije samog hajlajtera, ali je generalno za kremastu teksturu odličan Beauty Blender, posebno ako ne želite baš intenzivan efekat na licu, već nešto blaži, a on je i najzgodniji za početnike – čini mi se da je sa njim najteže pogrešiti; odlični za to su sunđerčići tipa Beauty Blendera, ali mogu da posluže i neke od četki kojima se nanosi tečni puder ili korektor, poput Real Techniques  ili Blush 32.

Hajlajter se nanosi na ona mesta na licu koja želite da istaknete: najčešće su to jagodice, deo iznad gornje usne (kako bi usna izgledala punije, neverovatno je koliko mrvica hajlajtera na ovom mestu pomaže u tome), eventualno sredina čela, srednja linija nosa, sredina brade.

Na primer, sama često izbegavam da sredinu lica – čelo, nos, bradu – naglašavam sjajnim hajlajterom, jer imam masnu t-zonu i to ne ispadne uvek baš najlepše. Umesto toga, radije biram malo svetlijeg korektora ili pudera koji nanesem na taj deo lica.

Hajlajter ispod donje linije obrva takođe čini čuda, ne samo za oblik obrva, već za kompletno lice ukoliko se pravilno odabere.

1468534_10151833958992934_1375487764_n

*fotografiju sam našla na milion mesta na internetu, i ne znam koje je od njih izvor 🙂

Kod hajlajtera, isto kao i kod bilo kog proizvoda za šminkanje, izuzetno je važno lepo ga rasporediti i strpljivo izblendati na koži kako se ne bi videli tragovi i prelazi, i kako bi sve na kraju izgledalo lepo i diskretno umesto očigledno i flekavo.

hajlajteri-02

Hajlajteri koje koristim i preporučujem

Jedan od mojih prvih hajlajtera, dok još nisu bili toliko popularni i rasprostranjeni na tržištu, a osim ako u obzir uzmemo senke koje sam koristila u ovu svrhu (da, konturisanje u pre-kardašijanovskoj eri nije bilo must i nije bilo lako doći do proizvoda namenjenih baš tome, a ni do tutorijala) je bio Dior Shimmer Powder Amber Diamond. To jest, ovo je bio prvi koji me je oborio s nogu, o čemu možete pročitati u tekstu koji sam o njemu pisala na blogu, mada sa ove vremenske distance i ne samo vremenske, već iskustvene, ima tu još proizvoda koji su jednako dobri, ako ne i bolji. Ali on mi dođe kao neko mezimče, te ga i dalje ga čuvam, onako za uspomenu, iako je odavno pri kraju 🙂

Mnogo sam hajlajtera isprobala, dosta ih imam koje baš volim i često koristim. U pitanju su proizvodi različitih brendova i različitog cenovnog ranga, a ja ću pokušati da vam ukratko prenesem neke osnovne stvari o onima koje bih mogla da preporučim. Među njima ima klasičnih hajlajtera koji su baš tome namenjeni, ali i dosta prajmera (podloga, baza) za lice koje su svetlucave i takođe se mogu naneti kao hajlajter iako nisu prvenstveno tome namenjene.

Pored toga, nije mi strano da kao hajlajter na jagodice nanesem senku iz neke palete, a u paletama kojima je tržište poslednjih godina preplavljeno, uvek postoji bar neka senka, a često i više njih, koje su za hajlajt idealne.

Too Faced Candlelight – obožavam ga. Postoji u dve kolor varijante, ja imam rozikastu (druga je toplijih boja), međutim, savršeno se uklapa i uz moj topli, žućkasti ten. I bež i roze varijanta su svetle, ali se presijavaju na zlatasto – vrlo jedinstven i po potrebi suptilan ili intenzivniji. Svilenkast, ni najmanje se ne mrvi (zato se ne troši brzo), prelepo sija bez ikakvih vidljivih šljokica i veoma postojan na licu. Prelep, jedan od mojih all-time favorita, definitivno! Kao i ostali Too Faced proizvodi može se kupiti u Sephora parfimerijama.

hajlajteri-03

Essence Soo Glow!  je divno iznenađenje iz drogerija. U pitanju je ograničeno izdanje od, čini mi se, prošle godine, ali verujem da će ga Essence ponoviti opet u nekoj sezonskoj kolekciji, ako već nije, a i Essence često ima u ponudi sasvim solidne hajlajtere kad se u obzir uzme njihova cena. Ovaj koji ja imam je u pakovanju čvrst ali kremast, ali se odmah u dodiru sa kožom pretvara u klasičan, tako da može da posluži i onima sa masnijom kožom, isto kao i suvom. Svetao je, svetlo bež boje, i presijava se na zlatasto. Nema krupne šljokice i sasvim je zadovoljavajuće postojan na licu.

MAC Vanilla Pigment – jedan je od mojih prvih hajlajtera, u stvari sam ga i kupila da ga tako koristim, a ne kao senku. Naravno, super je što je multifunkcionalan, malo se troši i traje mi godinama (a svako malo sipnem i sestri u neku kutijicu da ima). Odličan, postojan, fino mleven, prelepo se presijava (na zlatasto, naravno) i vrlo kvalitetan i isplativ proizvod – još jedan od favorita.

City Color Intense Exposure Highlighting Powder – jedna bež-zlatasta varijanta hajlajtera, vrlo suptilna, srednje pigmentovana i bez vidljivih šljokica. Lako se nanosi, teško da sa njim može da se pretera pa je super za početnike, boja je univerzalna a cena povoljna. Rekla bih da može da potraje jako dugo, jer ga ima dosta a ne troši se brzo, sem ako ste baš ljubitelj disko kugla efekta. City Color ima i odličnu Contour Effects 2 Contouring Palette, koja pored hajlajtera sadrži i bronzer i puder za konturisanje. I hajlajter iz ove palete je odličan i vrlo isplativ, suptilan, a opet vidljiv, kvalitetan, finog sjaja i solidno postojan čak i na mojoj mešovitoj koži.

hajlajteri-06

MAC Soft & Gentle – legendarni i planetarno popularni, vrlo dobar, ali za koji mislim da nije toliko fantastičan koliko je popularan. Ne sviđa mi se što se dosta mrvi, čak i ako se nanosi prstima, a o četkama da ne pričam. Generalno mu to ne smeta da izgleda dobro na licu, ali napravi haos od pakovanja. Inače je vrlo, vrlo pigmentovan, vrlo, vrlo sjajan, i ima vidljive ali veoma sitne sjajne čestice. Manje su vidljive na licu nego na swatchu i može fino da se izblenda. Boja je zlatasta bež, ali bi fino pristajala svim bojama tena osim ako ste baš svetli. Veoma postojan, veoma intenzivan, ovo je hajlajter za one hrabrije, i one koji to vole baš sjajno.

LLums Marble bronzer – skoro sam u postu u kome sam napravila pregled kompletne Llums kolekcije pomenula ovaj bronzer, i to vrlo pozitivno i u ulozi hajlajtera. Nešto tamnija nijansa od prethodnog, ali jednako intenzivna, možda čak i finije mlevena, manje suva, i nešto manje se mrvi. Veoma postojan na licu, zlatasto bronzanog tona i izuzetnog pigmenta, ovo je jedan drogerijski biser kad su hajlajteri u pitanju.

hajlajteri-07

Tečni/kremasti hajlajteri:

ovo su ujedno i prajmeri za lice, koji se mogu koristiti samostalno na celom licu (dakle kao podloga za šminku), kao hajlajter (samo na nekim delovima lica za naglašavanje) ili se mogu pomešati sa tečnim puderom i tako ga učiniti blistavijim, laganijim i prozračnijim.

L’Oreal prajmer – Čim sam zavolela L’Oreal Lumi Magique puder, požurila sam da se počastim i prajemrom za lice iz iste linije. I kao prajmer je dobar, psoebno ako želite blistaviji i odmorniji izgled i ako nemate masnu kožu, ali mi se više dopada kao hajlajter jer je fino pigmentovan i lepo se presijava.

MAC Strobe Cream – ovo je još jedan popularni proizvod. I on može da se koristi kao podloga za puder, ali i samostalno na licu, ili kao hajlajter. Vrlo je specifične nijanse, beličaste, koja se presijava na rozikasto, ljubičasto, i to na licu jako lepo izgleda, posebno ako ste svetlijeg tena i hladnijeg podtona.

Alverde Mineral Primer me je vrlo prijatno iznenadio, s obzirom na to da je u pitanju prirodna šminka, pa nisam očekivala neki poseban efekat ili postojanost. Međutim, obe stvari su tu, uz nežnu bež boju sa suptilnim rozikastim sjajem. I ovo je prvenstveno baza za lice, ali je ok i kao nežan hajlajter. Vrlo je diskretan i pogodan za početnike.

Golden Rose Make-Up Primer Luminous Finish je vrlo sličan Lorealovom prajmeru, čak i po nijansi. Oba proizvoda su prilično sjajna i pigmentovana za prajmer, pa ih uvek radije koristim kad mi treba kremasti hajlajter, ili ih, kao i sve ove baze koje sam iznad nabrojala, ponekad pomešam sa tečnim puderom koji mi je previše intenzivan, jake pokrivne moći, ili previše mat.

NIOD Photography Fluid Opacity 12% je proizvod koji sam viđala na stranim blogovima, pa sam ga naručila sa nekog od sajtova tipa Feelunique, i nisam se pokajala. Najčešće ga koristim kao podlogu za puder, i to u vrlo maloj količini, ali ponekad i kao kremasti hajlajter. Najviše vuče na žućkasto od svih koje imam, i iako je svetao, najlepše mi stoji kad mi je ten malo tamniji. Veoma je postojan i daje licu neki specifičan efekat u smislu da nije očigledan i da bi teško neko mogao da kaže da ste nešto posebno od šminke stavili, ali ten deluje mnogo lepše, nekako zablista.


hajlajteri-05

Benefit High Beam – njega nemam na fotografijama jer sam ga nedavno potrošila, a uvek sam ga dobijala u nekim setovima i nikad ga nisam imala u regularnoj veličini, zbog čega planiram uskoro da se počastim. Možda i najbolji tečni hajlajter koji sam probala do sada, najintenzivnijeg sjaja, ali bez vidljivih šljokica. Veoma je postojan čak i na masnoj koži, lepe je, univerzanlne nežno bež nijanse, i nije bez razloga jedan od mojih ljubimaca.

Make Up For Ever Pro Sculpting paleta između ostalog, sadrži i jedan svetlucavi hajlajter. Kremast je i manje tečan nego svi koje sam pomenula, ali se vrlo lepo i lako nanosi i blenda. Pruža vrlo suptilan sjaj i dobar bi bio i za početnike. Generalno, cela ta paleta mi se dopada i često je koristim, nijanse su lepe a i lako se nanosi (sunđerčićem, četkama baš i ne).

***

Od drogerijskih brendova ili onih srednjeg cenovnog ranga, nećete pogrešiti ako bacite pogled na hajlajtere Aura, Artdeco, Inglot, kao i The Balm, koji se sad može kupiti u odabranim Lilly drogerijama i koji u ponudi ima neke od najpopularnijih hajlajtera.

Trudila sam se da budem što kraća, a da ipak obuhvatim najvažnije stvari. Ne znam koliko sam u tome uspela, ali se nadam da će vam ovo što sam podelila iz iskustva, pomoći nekima od vas da odaberu hajlajter za sebe i da se odvaže da počnu da ga koriste 🙂

Koji su vaši omiljeni hajlajteri?

 

Komentari

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.