Kada odaberete odgovarajući puder, korektorrumenilo, bronzer i hajlajter, može se reći da ste na najbolji način pripremili lice za nastavak šminkanja. Meni je često, za svakodnevne prilike, ovo i više nego dovoljno (korektor, rumenilo i olovka za obrve su moja najdraža i skoro pa obavezna dnevna šminka), ali ako želite da našminkate oči, počećete, naravno, od senčenja.

Ukoliko želite da istaknete oči, bilo bi dobro da znate koje vam boje najbolje pristaju, a potom i kako da se našminkate prema obliku vaših očiju. Kako su ovo neka od najčešćih pitanja koja dobijam od vas, na prvu temu vam pišem danas, a za drugu, mnogo opširniju i sveobuhvatniju, ću se pobrinuti u nekim narednim postovima, gde ću pokušati da vam pomognem kad je u pitanju šminkanje sitnih očiju, spuštenih kapaka (ta sam!) i slično.

llums-senke-11

Za početak, moram da naglasim da su boje koje ćete nositi na kapcima apsolutno stvar ličnog izbora i preferencije; međutim, postoje neka standardna pravila, koja, naravno, nisu obavezna (ni sama ih mnogo ne poštujem, radije isprobavam i sama otkrivam šta mi dobro stoji), ali ta pravila često mogu da pomognu kada ste početnik u šminkanju, ili ukoliko tek započinjete svoju makeup kolekciju.

Jednostavno rečeno, brže ćete se snaći i otkriti šta vam dobro stoji ukoliko se držite nekih osnovnih smernica, ali to naravno ne treba da vas spreči da eksperimentišete 🙂

eyeshadowKoja boja senke će vam odgovarati može da se odredi prema teoriji boja (na slici), ali i prema efektu koje pojedine senke postižu na oku: postoje boje koje “otvaraju” oko, zatim boje suprotne boji očiju (koje ističu prirodnu boju oka), neutralne (koje uglavnom svima odgovaraju), metalik (koje odbijaju svetlost i mogu da učine pogled svežijim), i akcenti – tamne ili živopisne boje koje se koriste u maloj količini i na malom delu kapka, koje su tu da “ožive” make up.

Ove podele su samo osnovne, a za detaljna objašnjenja i grafikone, ako vas ova tema zanima, preporučujem knjige koje je pisala poznata make-up umetnica Rae Moris – ona se kroz nekoliko svojih izdanja veoma detaljno bavi ovom temom.

Kod određivanja odgovarajućih boja ulogu ne igra samo boja očiju, već i nijanse, a takođe i boja kose, tena… ali to sve previše komplikuje stvari. Zato sam pokušala to sve nekako da pojednostavim, te podelim na braon, plave i zelene oči.

Braon oči

Ukoliko imate braon oči, uvek možete početi od neutralnih boja, kakve su bež ili tamnija braon. Verovatno će vam lepo stajati i bakarna, bronzana, zlatna – metalik nijanse lepo ističu tamne oči – a za smoky eyes slobodno odabreite sivu ili crnu (ja imam tamno braon oči i srednje siva je među senkama koje najviše volim i za koje mislim da mi najbolje pristaju!). Ako ste hrabriji, oduševiće vas kako vam stoje ljubičasta, tamno zelena ili plava (i tamno plava, ali i tirkizna). Zlatna je jedna od nijansi koja skoro svima odgovara, a možete da isprobate i bordo, zagasito narandžastu ili koralnu nijansu senke.

Plave oči

Ako imate plave oči, tamnija braon senka je nešto što će vam sigurno stajati dobro bez obzira na nijansu očiju, i to je neutralna varijanta sa kojom nećete delovati previše našminkano, ali će sjajno istaći boju oka. I siva predivno stoji na plavim očima, posebno tamnije siva, a nećete pogrešiti ni ukoliko izaberete neku od hladnijih nijansi, poput svetlo roze, srednje plave, teget, ljubičaste. Neutralne boje kao što su bela, bež, braon u nijansi čokolade, stoje skoro svakome, pa ni dame sa plavim očima nisu izuzetak, a ne propustite da isprobate oker ili narandžastu, kao i sve nijanse između te dve.

Zelene oči

Ako imate zelene oči a počnete od bež, zlatne ili krem, sigurno nećete pogrešiti – to su boje koje odlično pristaju zelenookima. Ako želite malo živahnije boje, koralna ili ljubičasta su pravi izbor jer savršeno naglašavaju zelenu boju očiju. Boje koje su ovih sezona baš u trendu, takođe odlično stoje upravo zelenim očima: bordo, tamno ljubičasta, tamno crvena… Ako ipak volite klasiku, tamno siva je uvek sjajan izbor za smokey eyes, a zelene oči divno ističu i metalik nijanse zlata, bakra i bronze.

Llums Cosmetics senke za oči

Možda će vam sledeća slika pomoći da odaberete senku za oči u zavisnosti od boje očiju, a predložila sam vam konkretne boje iz Llums asortimana klasičnih mono senki:

llums-senke-prema-boji-ociju-1

O Llums senkama sam već pisala u postu u kome sam vas upoznala sa kompletnom ponudom ove kozmetike koja se od pre par meseci može pronaći ekskluzivno u Lilly drogerijama. Dostupne su u 12 mahom neutralnih nijansi, tako da bi većina njih pristajala svakoj boji očiju – sliku iznad sam napravila kao predlog odakle da počnete ako razmišljate o ovim senkama.

llums-senke-04 llums-senke-05

Svetlije boje su manje intenzivne, dok među tamnijim ima pigmentovanijih, pa preporučujem da sa nanošenjem krenete lagano, i da po potrebi pojačavate, tj. dodajete još slojeva. Ako želite da vam senka na kapcima ostane tokom celog dana, ne zaboravite da pre šminkanja nanesete bazu za senke.

Cena Llums Cosmetics klasičnih mono senki je 255 dinara.

llums-swatch-06

I još nekoliko saveta kad je šminkanje očiju senkama u pitanju:

  • Osim što je važno da odaberete boju senke koja odgovara vašoj boji očiju, ali i tenu i kosi, podjednako je važno da pametno iskombinujete boje kad se šminkate – gledajte da se slažu jedna s drugom.
  • Kada želite da se našminkate kombinacijom više senki, obratite pažnju da bar jedna od njih uvek bude neutralna, posebno ako su druge jarke ili tamne boje
  • Najbolji efekat ćete dobiti ukoliko kombinujete senke sa različitim završnicama (npr. da ne budu sve mat ili sve šljokičaste, već njihova kombinacija)
  • Kada šminkate oči, planirajte da korisite bar jednu svetlu i jednu tamnu senku, a ako nanosite više nijansi, onda i neke između te dve
  • Kada koristite intenzivne boje, neka to bude samo na manjem delu kapka, i nanesite ih prvo blago, pa pojačajte intenzitet ukoliko je potrebno
  • Malo koja senka će izgledati isto u pakovanju, kad se nanese na prst, ili kad se četkicom nanese na kapak. Ovo zavisi kako od same senke, tako i od vašeg tena. Isprobajte senku pre kupovine, a ako je moguće, neka to bude na očima.

Na kraju, uvek eksperimentišite!

Sad zaista mogu da se kupe razne povoljne palete senki koje sadrže mnogo boja, nije loše nabaviti jednu takvu i isprobavati kad imate vremena. To je stvarno najbolji način da saznate koje vam nijanse senki dobro stoje, ali i da otkrijete fantastične kombinacije boja kojih se možda ovako ne bi setili.

*Post u saradnji sa Pure Influence.

Komentari

comments

2 Responses

  1. Avatar
    Aneta Služek

    to mi uvijek zadaje glavobolje,jer imam oči različite boje i nikako ih ne mogu lijepo našminkati -.-

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.