Studio Fix Fluid je sigurno najpoznatiji MAC-ov tečni puder. O njemu se priča svašta: kako je jak, kako je samo za profesionalnu upotrebu, kako savršeno izgleda i prekriva sve ali je težak na licu, kako je samo za posebne prilike… uglavnom, sve ono što bi nekog prosečnog korisnika verovatno odvratilo od ovog pudera. Iskreno, i sama sam imala predrasude: godinama sam mislila da Studio Fix Fluid nikako nije za mene, niti za svaki dan, i tako nikad ranije nije imao svoje mesto na mojoj listi želja. 

I onda, kada vas MAC Cosmetics tim pozove da svratite kod njih i isti isprobate, uz još neke zanimljive proizvode, naravno da ste dovoljno radoznali da se odazovete. I da naučite svašta novo o ovom puderu, o načinima na koje može da se koristi, o komplementarnim proizvodima, tako da na kraju posete, a posebno nakon par meseci korišćenja, shvatite da ono što ste mislili nije baš tako.

MAC Studio Fix Fluid – nijanse

Što se nijansi tiče, MAC kozmetika zaista veruje u svoj moto „All Ages, All Races, All Genders“ i zato je dodatno razvila liniju legendarnih Studio Fix pudera kako bi odgovarali svim tonovima i podtonovima kože, te je sada MAC Studio Fix Fluid dostupan u čak 64 nijanse. 

Moja prva odabrana nijansa ovog pudera, dok nisu dodate nove nijanse, bila je NC20, koja je bila približna, ali mi nije baš u potpunosti odgovarala. Malo je tamnija i dosta žuća od mog tena, ali je to bilo ok jer sam ga koristila tokom leta, u početku samo za veče, a kasnije i za tokom dana, jer mi se pokazalo da je najuporniji i najpostojaniji na licu od pudera koje trenutno imam, a da mi i ta tamnija nijansa malo osveži ten što je za leto sasvim ok.

Kada su stigle nove nijanse, tu se našla i jedna koja mi mnogo više odgovara – NC17, ali kako imam već NC 20 koja mi je malo tamnija, odlučila sam da uzmem NC16 koja mi je mrvicu svetlija, da bih mogla da ih mešam i potrošim oba, što se pokazalo kao super odluka 🙂 U svakom slučaju, sada je izbor nijansi zaista ogroman i svako može da nađe odgovarajuću.

Tekstura, miris, nanošenje

Studio Fix Fluid je gust, ali se veoma lako razmazuje i blenda. Ne suši se i ne matira brzo, pa možete lagano sa njim da radite, bez žurbe. Veoma je pigmentovan, pa daje vrlo dobro prekrivanje već sa jednim slojem, ali ako želite još, ni to neće biti problem – lako se nadograđuje. 

Ne bih rekla za njega da je potpuno mat, ili bar ne u onom suvom, “devedesete” matiranom smislu. Više je nekako prirodan, ali nije sjajan, a nije ni potpuno mat dok ga ne setujem puderom u prahu ili kamenu.

Ne preslikava se, a moja masna t-zona prosija tek nakon 4-5 sati, što je super. Postojan je i traje mi od jutra do večeri, tek pred kraj dana se skine malo sa nosa i brade, ali ne tako da deluje musavo i flekavo.

Ono što me je najviše iznenadilo je da meni ovaj puder nije težak, tj. ne osećam kao da mi guši kožu ili tako nešto. Ne mogu da kažem ni da je lagan, naravno, jer je gust i veoma jako pigmentovan, ali za nanošenje na kompletno lice je potrebna samo mrvica zato što se lepo i lako razmazuje. Plus, ako ga nanesem sunđerčićem, to ne bude neki debeo sloj i to mi bude odlično i za dan. Tokom leta sam ga nosila skoro svakodnevno, preko dana, jer je jedini od pudera koji mi je bio postojan tokom celog dana i pored vrućine i znojenja.

Kad se nanosi četkom ili prstima, daje jače prekrivanje i nije baš neprimetan na licu na dnevnom svetlu, ali pod veštačkim (npr. za uveče) izgleda sa-vr-še-no! Zagladi pore i nekako ten deluje divno i glatko.

Miris je, po meni, jedina loša stvar kod ovog pudera. To je jak i neprijatan miris farbe, i ne verujem da bi se ikome svideo. Dobra vest je da se oseća samo prvih 10-15 minuta po nanošenju, posle više ne.

Kome je namenjen (i malo o MAC Strobe Cream)

Ono što su mi naglasili kad sam bila u MAC-u na isprobavanju ovog pudera je da može da se koristi za sve tipove kože i sve vrste look-ova, od diskretnih dnevnih do onih za venčanja ili editorijale, i to tako da se meša sa kremom ili serumom. Posebno zanimljiv predlog je mešanje sa MAC Strobe Cream, kremom koja je svetlucava i presijava se, i koja se može sama koristiti kao tečni hajlajter. Strobe Cream se može naneti na lice kao prajmer, pre pudera, a može se par kapi iste dodati u Studio Fix Fluid, i pomešati pre nanošenja. Tako dobijamo prozračniji ten, blistaviji, i laganiju pokrivnu moć SFF pudera. Ovo je idealno za osobe sa suvom kožom, ili one koji vole laganije prekrivanje a opet žele puder koji je postojan.

Na ovoj slici na licu kao podlogu imam Strobe Cream (Peachlite), a na t-zoni kao prajmer MAC Skin Refined zone, koji odlično matira. Puder je MAC Studio Fix Fluid NC20 koji nije fiksiran puderom u prahu, rumenilo Sweet as Cocoa, a na usnama Whirl olovka i Rollergirl Lipglass sjaj, sve naravno MAC 🙂

Ovde je na licu moja idealna nijansa MAC Studio Fix Fluid NC17, nemam prajmer, a fiksiran je Studio Fix Powder Plus puderom u kamenu. Korektor je novi MAC Studio Fix 24 hour Smooth Wear Corrector u nijansi NC25, a ruž je fini nežni i kremasti Peach Blossom koji obožavam i nosim skoro svaki dan, onako umesto balzama 🙂

MAC Studio Fix 24-Hour Smooth Wear korektor

Još jedna novost u celoj Studio Fix liniji je i MAC Studio Fix 24-Hour Smooth Wear korektor, dostupan u čak 33 nijanse. 

Što se tiče ovog korektora, moram da priznam da nisam očekivala nešto idealno za moje podočnjake. Imam borice ispod očiiju, koža u tom predelu mi je osetljiva i prilično suvkasta (iako baš dosta pažnje posvećujem nezi baš tog dela), i moji idealni korektori su do sada bili oni kremasti i tečni. Kad vidim gust korektor, unapred sam ubeđena da će mi se uvući u bore i istaći suvu kožu ispod očiju. Međutim, ovaj korektor sam dobila i rešila da ga probam. Po uputstvu ljubaznih make-up artista iz MAC radnje, dobro sam pripremila deo ispod očiju, nanela sam serum pa kremu i sačekala da se upije sve to, a onda nanela ovaj korektor. 

Nakon takve pripreme, područje ispod očiju nije mi bilo ništa suvlje nego kad koristim “moje” korektore na koje sam navikla, a ogroman plus baš ovom je to što je veoma postojan i ostaje na licu tokom celog dana, baš kao i puder. Bez dobre pripreme, verujem da bi bio suvlji (na slici gore ga imam bez kreme ispod, i vidi se kako je to područje suvkasto a borice izraženije), ali ovako je odličan. I on je prilično gust i vrlo pigmentovan, ali može lepo da se utapka prstima u tankom sloju, i onda je to – to. Takođe, da napomenem da ga ja ne setujem puderom u prahu, baš zbog moje suve kože ispod očiju. Lepo se upije i ne ostaje lepljiv, a i bez fiksiranja je postojan na licu. Šta još da vam kažem, osim da, otkad sam potrošila moj omiljeni By Terry, dok ne naučim novi primerak, koristim samo ovaj, koji bolje prekriva od BT i mrvicu je postojaniji, mada traži više pripreme.

Ukratko

MAC Studio Fix Fluid je namenjen svim tipovima kože, ali posebno će se svideti onima sa mešovitom ili sklonoj mašćenju. Veoma pigmentovan, gust i jako postojan, lako se blenda, lako se i neprimetno nadograđuje i traje tokom celog dana. Odličan za veče ili posebne prilike, ali ko voli jače prekrivanje voleće ga i za dan, a za dan je bolji kada se pomeša sa nekom kremom ili recimo MAC Strobe Cream. Kad se nanese sunđerčićem uopšte nije težak, iako i tada dobro prekriva. Na fotografijama izgleda odlično!

MAC Studio Fix 24-Hour Smooth Wear Concealer (cena 2900 rsd) je korektor koji odlično prekriva i veoma je postojan. Dobar za nepravilnosti na licu, a kao korektor pogodan za one koji nemaju borice ispod očiju, a uz dobru pripremu, dobar i za moje podočnjake (iako su stariji i suvlji).

U oviru MAC Studio Fix linije sada su dostupni i MAC Sculpt and Shape Contour paleta za konturisanje, fine i nežne, svilenkaste teksture (5400 rsd), MAC Studio Fix Powder Plus puder u kamenu čiji nisam preterani ljubitelj (4350 rsd), MAC Studio Fix Perfectiong puder u prahu (4100 rsd) i MAC Studio Conceal and Correct paleta korektora (5400 rsd), koje nisam probala.


MAC STUDIO FIX FLUID

Kome je namenjen: može za sve tipove kože – za suvu je potrebna dobra priprema, a za kombinovanu i sklonu mašćenju je odličan.

Cena / isplativost / koliko traje: Cena mu je 4350 rsd, veoma je gust i pigmentovan pa je potrebna mala količina, te se ne troši brzo. Vrlo isplativ.

Gde kupiti: MAC Beograd (TC Ušće, Anabella parfimerija u Knez Mihailovoj) i MAC Novi Sad.

Dobre strane: Dobra pokrivna moć, lako blendanje, veliki broj nijansi, odlična postojanost.

Loše strane: Jak i neprijatan miris.

Da li bih kupila ponovo: da

Slični proizvodi: Revlon Colorstay, jedan od mojih omiljenih pudera, slična moć prekrivanja i postojanost, ali se brže suši od MAC SFF, pa mora brže da se blenda, dok se SFF ne suši brzo. Oba se slično ponašaju, MAC je malo, čini mi se, očigledniji na dnevnom svetlu ako se nanese četkom. Loreal True Match ima malčice manju pokrivnu moć i nije baš toliko postojan. I Llums True Skin slično kao i True Match, nije baš toliko postojan i malo slabije prekriva. Sephora Matte Perfection Foundation nešto jače bolje prekriva od SFF, malo brže se suši, više matira, ali je jednako, možda i više postojan.


Nadam se da će vam ovaj post pomoći da odlučite da li bi ovaj planetarno popularni puder mogao da vam odgovara. Da li ste probali MAC Studio Fix Fluid ili neki proizvod iz ove linije? Kakvi su vaši utisci?

Komentari

comments

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.