O nezi kože je ispričano i ispisano mnogo toga, a u tom moru informacija nije se lako snaći, što potvrđuju brojna pitanja koja od vas dobijam. Zato sam osmislila serijal postova u formi vodiča, u kojima ću detaljno opisati svaki korak nege i sve ostalo što vas zanima na tu temu. Za početak će to biti čišćenje lica, koje smatram najvažnijim korakom nege. Zašto najvažnijim? U redu je ako neko veče ne namažete kremu, ali ako jedno veče ne očistite lice a imali ste nekakvu kremu ili šminku tokom dana (čak i ako niste ništa imali), žao mi je, ali ne mogu da se družim s vama, čak ni ovako preko interneta 🙂

Šalu na stranu, čišćenje je veoma bitno. Način na koji čistim lice i smernice koje ćete pročitati u ovom postu su ono što i sama praktikujem u poslednje 3-4 godine. Nisam izmislila toplu vodu, ovo je sve poznato, na mnogo mesta rečeno i napisano, ja sam samo sve to isprobavala, došla do onoga što meni najviše odgovara, i danas predstavljam vama 🙂

Čišćenje lica je obavezno! Sapuni stop.

Za čišćenje nije dovoljna voda. Ni voda i sapun, suprotno onome što ste možda pročitali na milionima portala koji u nazivu imaju reč “žena” ili tako nešto. I suprotno onome što tvrdi baka vaše drugarice koja ima 80 godina i lice ko u devojčice a celog života ga pere sapunom i vodom i maže isključivo plavu Niveu. To je do genetike, a ne do rituala nege, verujte mi 🙂

Sapun nije za pranje lica, čak ni onaj koji nazivaju prirodni, ručno rađeni, domaći….  nemojte da vas to zavara. Sapun jednostavno nije za lice, jer će ga, ako ne odmah, onda nakon nekoliko upotreba, isušiti, i onda ćete morati da se bavite time da nadoknadite vlagu i ulje koje je vaša koža izgubila.

Ako ste ikad probali da se umijete sapunom, setite se osećaja previše zategnute, škriputave kože. Jel vam to deluje prirodno i prijatno? Verovatno ne. (Meni je delovalo ok kad sam bila mlađa, mislila sam da je to ultimativno rešenje za sve moje probleme s masnom kožom, ali kako se kasnije ispostavilo, stvara još veće probleme, pa sam sad starija i pametnija nego pre i našla sam vama da solim pamet i tako vam pomognem da se ne provedete kao ja.)

Ako se umivate vodom i sapunom, lice će vam biti suvo, perutavo i dehidrirano, osećaj će biti neprijatan, neće lepo izgledati, a ni šminka na suvu kožu ne može lepo da se nanese, tako da… samo nemojte. 

Naravno da ne morate istim sredstvom i na isti način da skidate šminku ako ste bili kod kuće tokom dana i imali samo kremu, ili ako ste imali zaštitni faktor, postojani puder, vodootpornu maskaru i ostalo.

Za skidanje uporne šminke sa lica (najupornije su kreme za zaštitu od sunca i dugotrajni puderi) najbolje je upotrebiti skidač šminke na bazi uljaulje, balzam, mleko za čišćenje… Kod nas je nekako slabašan izbor ovih proizvoda, jer još uvek su mega popularne micelarne vode. One jesu ok za prilike kad nemate mnogo toga na licu, ali prema mom iskustvu, neće tako dobro skinuti težu šminku ili veću količinu iste.

Skidanje vodootporne šminke sa očiju i lica

Ako su vam oči jače našminkane (vodootporna maskara, ajlajner, baza za senke, senke), najbolje je prvo očistiti šminku sa njih nekim od specijalizovanih čistača za tu regiju, a to su najčešće uljane ili dvofazne formule. Ja se kunem u japansko Kose Softymo Deep Cleansing Oil, ulje koje se ne može naći kod nas ali se lako naručuje s e-bay stranice i košta desetak dolara, a traje mi mesecima – njega koristim i za skidanje šminke sa očiju i sa lica.

Težu šminku dobro skida i Clinique Take the Day Off Cleansing Balm, balzam za čišćenje koji je dostupan i kod nas (Jasmin, Sephora, Anabella), ali je povoljniji u inostranstvu, pa ako imate priliku iskoristite je. The Body Shop ima odličan balzam za čišćenje lica sa kamilicom – Camomile Sumptuous Cleansing Butter, ali pogodite – nema ga kod nas. 

Kod nas znam još za MAC Cleansing Oil koje savršeno skida čak i šminku sa očiju, ali je skuplje, mada je dostupno i u manjem pakovanju što nije loše za isprobavanje.

Ovo sve što sam nabrojala su čistači za lice, ali koji sjajno skidaju i šminku sa očiju i prema mom iskustvu ne smetaju ni osetljivim očima.

Posebne dvofazne čistače za oči možete naći i u drogerijama, ja sam uglavnom zadovoljna svima koje sam isprobala, od Garnier i Nivea, preko Sephore, sve do skupljih poput Lancome, Clarins, Bobbi Brown, itd. Ako ih koristite, predlažem prvo uklanjanje šminke sa očiju upravo njima, a zatim čišćenje celog lica nekim sredstvom na bazi ulja.

Čistači na bazi ulja i masna koža

Vi koji imate masnu kožu, možda će vam biti lakše ako kažem da sam se i sama ranije plašila da bilo šta masno stavim na lice

Međutim, probala sam, i ništa mi nije bilo – posebno otkad sam počela da brišem lice nakon balzama i ulja vlažnim peškirićem umesto da se umivam. Čak mi se i svidelo, toliko da više ne mogu da zamislim čišćenje lica (ako imam bilo kakvu šminku za lice ili SPF) bez ulja ili balzama. 

Dakle, nemojte da se plašite čistača na bazi ulja ako imate masnu kožu. Uvek možete da probate i metodu dvostrukog čišćenja (meni recimo baš prija, tj. mojoj masnoj koži) gde u drugom koraku, nakon ulja, lice čistite nekim ne-uljanim preparatom (gelom, penom…).

Čistači na bazi ulja nisu čista ulja, niti imaju mnogo veze s pravim uljima. Obično su na dodir masni (i pogodni za masažu lica i nežno uklanjanje šminke), ali čim dođu u dodir s vodom, pretvaraju se u emulziju. I vodom se sa kože skidaju u potpunosti, ne ostavljajući mastan sloj – barem ovi koje sam ja probala.

Čišćenje počinje na suvom licu a završava se peškirićem

Nemojte počinjati čišćenje lica sa mokrom ili vlažnom kožom – tako samo razređujete proizvod za čišćenje i smanjujete mu efikasnost. Lice se uvek čisti suvo, dakle ako nanosite ulje, nanesite par pumpica na dlan, zatim na suvo lice, i masirajte. Blago masirajte i oči kao i deo oko očiju nežnijim pokretima, zatim obraze, čelo, deo oko nosa, vrat… 

Kad to završite, možete da se umijete, jer to je ono što su nas nekad učili da treba. Međutim, hajde da probamo nešto novo 🙂

Probajte da se obrišete vlažnim peškirićem. Peškirić pokvasite toplom vodom, ocedite, i obrišite lice nežno i pažljivo. Tako ćete skinuti sve ostatke čistača (ulja, balzama, mleka) zajedno sa nečistoćama koje je rastvorio. 

Peškirić može biti bilo kakav, moj je predlog pamučni, ali može i bilo koji drugi. Važno je da nije grub. Super je ako je veličine npr. 25*25cm, desetak cm manje ili više – to je po meni najzgodnije za čišćenje. Ovih peškirića ima recimo u Ikei, jedino što posle par pranja postanu malo grublji, ali ako nemate osetljivu kožu biće sasvim dobri.  Ima raznih po marketima, radnjama sa opremom za bebe, na pijaci… možete kupiti one za ruke pa ih iseći na komade odgovarajuće veličine, ja sam to nekad radila. Sad ih uglavnom naručujem sa Ali ekspresa, tamo ih ima milion vrsta za smešne pare, omiljeni su mi oni napravljeni od kombinacije bambusa i pamuka. Treba vam nekoliko peškirića, u zavisnosti od toga koliko često uključujete mašinu za veš, na primer 7-8 komada ako to radite jednom nedeljno.

Ovo sa peškirićima možda zvuči komplikovano – moram da priznam da je i meni delovalo kad sam čula – ali verujte da nije. Samo nekoliko peškirića vam treba, perete ih sa ostalim svetlijim ili šarenim vešom (nema potrebe za otkuvavanjem, i to je to. Ne treba vam mnooogo tufera za skidanje šminke, nema potrebe za vlažnim maramicama, mnogo je sve čistije i jednostavnije.

Probajte i brzo ćete se navići 🙂

Vodič za negu: čišćenje

Dvostruko čišćenje (Double Cleansing)

Dvostruko čišćenje zvuči prilično pompezno, ali u suštini, to je čišćenje jednom, pa onda još jednom. Neće se istanjiti koža, ne brinite 🙂

Prva faza čišćenja

bila bi ona glavna – uklanjanje najvidljivijih nečistoća (i šminke). Prvo sa očiju, zatim sa lica, utrljavanjem nekog sredstva na bazi ulja, jer, kao što sam gore napisala – ona su superiorna u odnosu na ostala sredstva za čišćenje upravo po uklanjanju najupornijih preparata poput krema sa SPFom i dugotrajnih pudera. Zatim brisanje vlažnim peškirićem, ako treba isperite peškirić pa se obrišite opet, dok vam ne bude delovalo da je lice čisto. 

Drugi korak

bi bio još jedno čišćenje. Može da bude sredstvom po izboru, šta vam prija, šta odgovara vašem tipu kože. Nema tu nekih pravila, važno je da vama odgovara. 

*Suva koža

Ako imate suvu kožu, sva je prilika da vam više prijaju čistači na bazi ulja. U tom slučaju, za drugi korak čišćenja odaberite baš takav proizvod, to može biti i isti onaj koji ste koristili u prvom koraku. Još jedna dobra opcija je mleko za čišćenje, dovoljno je nežno za kožu a opet ukloni ostatak nečistoća. Preskočite pene i gelove za umivanje, ili ih bar ne koristite svakodnevno, već povremeno.

*Mešovita ili masna koža

Za mešovitu ili masnu kožu, drugi korak čišćenja možete izvesti uz pomoć micelarne, gela, pene za umivanje. Gelovi i pene mogu da isuše kožu, pa bi trebalo pažljivo birati one blage, sa nižom pH vrednošću (o ovome ću pisati u nekom od narednih postova). Masnoj i mešovitoj koži neće smetati ni ako drugi korak čišćenja bude nekim uljanim sredstvom ili mlekom za čišćenje, sve dok ih uklonite vodom, tj. peškirićem.

Eto, to je sva mudrost 🙂 I stvarno bude gotovo za par minuta, a verujte da ćete već nakon par nedelja ovakvog, detaljnog čišćenja, primetiti ogromnu razliku.

Dvostruko čišćenje možete praktikovati i ujutro i uveče, s tim da je uveče to sve važnije jer verovatno imate šminku ili bar (nadam se) SPF kremu. Noću na licu imate samo proizvode za negu, pa jutarnje čišćenje možete da izvedete i u samo jednom koraku.

Ja ujutru lice samo obrišem vlažnim peškirićem, ponekad uz neki blaži gel za umivanje ili mleko za čišćenje. Ujutru ne koristim uljana sredstva jer s lica uklanjam samo ostatke noćne nege, i peškirić + voda su mi najčešće dovoljni.

Moram da napomenem i da neće svima odgovarati svakodnevno dvostruko čišćenje – ovde prvenstveno mislim na one koji ne nose šminku svaki dan (čak ni puder, ni SPF) – u tom slučaju nema potrebe za dva koraka čišćenja, jer će jedno biti sasvim dovoljno. Takođe, ako vam je koža suva, osetljiva, sklona dehidrataciji – možda je bolje da se zadržite na klasičnom čišćenju lica samo jednim preparatom. U tom slučaju preporučujem da preparat bude na bazi ulja – mnogo je efikasniji i nežniji za kožu od ostalih.

U nekom sledećem postu (htela sam u ovom, ali bio bi stvarno previše naporan za čitanje) pisaću vam detaljnije i o čistačima koje trenutno koristim, o tome koje bih vam preporučila, a koje ne bih, i tako to 🙂

A tonik?

Tonik nije sredstvo za čišćenje lica. 

Tonik se nanosi tek kad dobro očistite lice, a kakve sve vrste tonika postoje, čemu služe i kako sve tonik može da vam pomogne, pisaću u nekom od narednih postova, kao nastavku ovog malog vodiča.


Na kraju, setite se da ako lice nije potpuno čisto, nikakav serum ili krema neće imati dejstvo koje bi trebalo da ima. Aktivni sastojci koje sad skoro svi umemo da pronađemo u INCI listi na pakovanju kreme neće imati apsolutno nikakav uticaj na kožu ako će se na njenoj površini pomešati sa nečistoćama, ili ako u nju neće moći da prodru od nečistoća. 
Eto, samo se se setite toga i naterajte se da temeljno očistite lice svake večeri pred spavanje 🙂

Kako i čime vi najčešće skidate šminku / čistite lice?

Koje biste preparate za čišćenje preporučili?

Baš bih volela da čujem, tj. pročitam vaša iskustva i predloge 🙂

 

Komentari

comments

5 Responses

  1. Avatar
    Jelena

    Odličan tekst, edukativan i poučan ali sa merom. Saznala sam nekoliko stvari koje ranije nisam znala.

    Reply
  2. Avatar
    бака Штрумпф

    Nakon isprobavanja raznih proizvoda isto tako raznih proizvođača, ustanovih da mojoj koži najviše prija samo Nivea – za redovno čišćenje mleko i tonik u jednom i micelarna voda, a za uklanjanje šminke s očiju dvofazno sredstvo za uklanjanje šminke.

    Reply
    • Zlatana
      Zlatana

      Njihovo dvofazno sredstvo sam kupila mnogo puta, ali mleko i tonik u jednom nisam probala. Hvala što ste podelili vaše favorite 🙂

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.