Kao i svake godine, sa početkom leta u prvi plan dolazi zaštita od sunca. Mnogo sam već pisala na tu temu, pa neću ponavljati o štetnim zdravstvenim, ali i estetskim uticajima opasnih sunčevih zraka na kožu, već ču se u ovom postu osvrnuti na nekoliko preparata za zaštitu lica, i to pre svega onih koji nam uz visoki SPF nude i rešenje za ujednačavanje tena – u pitanju su obojene/tonirane kreme.

tonirane spf kreme 01

EUCERIN CC krema za zaštitu lica od sunca SPF 50+

Ovo je tonirana krema sa visokim zaštitnim faktorom koja je dostupna u dve nijanse, i hvala Eucerinu na tome 🙂 tačnije na svetlijoj, koju imam, i koja je za mene pun pogodak, a mislim da i oni svetliji od mene mogu bez problema da je koriste jer je neutralnog podtona i odlično se prilagođava tenu. CC Sun krema je upakovana u praktičnu bočicu sa pumpicom (po meni najbolje pakovanje za ovu vrstu proizvoda), nema miris, a po navodima proizvođača ne sadrži parfeme i parabene, nekomedogena je i pogodna za osetljivu kožu.

tonirane spf kreme 02

Osim zaštite od sunca, ovom kremom ćete dobiti lagano prekrivanje, ujednačen ten, i prilično postojanu zaštitu otpornu na znojenje, bar prema mom iskustvu. Gušće je teksture, ali se brzo se upija, lagana je i ne oseća se na licu,  trenutno pruža prirodan, polumat izgled, a t-zonu drži pod kontrolom dosta dugo. Zato će se svideti onima sa mešovitom kožom, a zbog toga me podseća i na Eucerin Oil Control Sun gel kremu (koja nije obojena). Obe kreme su odlične, fino matiraju i nisu teške na licu. Takvih (namenjenih masnijoj koži) krema sa visokim SPF na tržištu nema mnogo, a Eucerin spada među povoljnije varijante.

Ova krema je pogodna i za zaštitu kože posle hemijskih pilinga i drugih agresivnijih tretmana, dakle za vrlo osetljivu, ali je važno da pazite da ne dođe u kontakt sa očima – ne znam da li sam jedina, ali ukoliko mi se to desi sa kremom koja ima visoki SPF, moje oči obavezno suze satima nakon nanošenja.

Cena Eucerin Sun CC SPF 50 kreme je 1650 rsd.

VICHY Ideal Soleil obojena zaštitna krema 3 u 1 SPF 50+ protiv tamnih fleka

Evo jedne kreme koja predstavlja, kako Vichy navodi, 3 u 1: anti-age nega, visoka zaštita od sunca, i pigmenti koji ujednačavaju ten i lagano prekrivaju nepravilnosti. Sadrži visoku koncentraciju Phe-rezorcinola koji se bori protiv već postojećih fleka, poput melazme ili postupalne hiperpigmentacije, ali pomaže i u sprečavanju nastanka novih.

tonirane spf kreme 04

Krema je dostupna u jednoj srednjoj nijansi koja ima topliji podton, i koja meni odgovara u ovom letnjem periodu kada sam nešto tamnija nego zimi. Tekstura je lagana, lepo se razmazuje ali se dosta brzo suši, pa je potrebno brzo je nanositi. Pruža lagano do srednje prekrivanje – za jednu SPF kremu kojoj to nije osnovni zadatak, u stvari, sasvim fino prekriva. Fino i matira, mada ne na duge staze, ali ja preko ove kreme uvek nanesem i puder u prahu i rezultat je odličan. Ovo je krema koja bi se  mogla svideti onima sa mešovitom ili masnijom kožom. Ima osetan, ali prijatan letnji, pomalo egzotičan miris – miris plaže, kako bih ja rekla.

Vrlo sam prijatno iznenađena ovim Vichy novitetom koji mi tokom letnjih dana bez problema menja omiljeni tečni puder – a kako dodatno utiče na fleke (još nisam primetila da su izbledele one koje su mi ostale od trudnoće, ali se tome nadam) i ima anti-age svojstva, za mene je pun pogodak.

U Vichy Ideal Soleil liniji za zaštitu lica od sunca postoje i obojena BB krema, koja slabije prekriva od ove i po meni je bolja za one sa normalnom ili suvom kožom, kao i Dry Touch fluid za lice, koji nije obojen, a namenjen je svima koji imaju masnu i osetljivu kožu.

Cena Vichy Ideal Soleil obojene zaštitne kreme protiv tamnih fleka je 2260 RSD.

tonirane spf kreme 03

BIODERMA Photoderm M tonirana krema SPF 50 UVA 38 protiv hormonski izazvanih fleka

Ovo je krema za zaštitu lica na suncu od stvaranja trudničke maske i drugih  fleka hormonskog porekla –  izazvane kontracepcijom ili hormonskom terapijom. Bioderma laboratorije otkrile su da je snop plave svetlosti iz vidljivog dela spektra odgovoran za recidiv melazme pa su u ovu kremu ugradile i zaštitu od ovog dela spektra.

tonirane spf kreme 05

Krema je obojena i dostupna u jednoj nijansi neutralnog podtona. Tokom leta sam nešto tamnija pa uspevam da je iskombinujem jer lagano prekriva, ali bih više volela da je svetlija. Miris skoro i da se ne oseća, fine je teksture koja se lepo razmazuje, lagano prekriva i sasvim lepo ujednačava ten. Pogodnija je za suvu i normalnu kožu, jer ne matira, već daje svež i blistav izgled. I pored toga je postojana tokom dana, a meni je najbolji pomoćnik na letovanju i neposredno posle, kada mi je koža nešto suvlja nego inače.

Bioderma u svojoj liniji preparata za zaštitu lica od sunca ima one klasične, ali i preparate za posebna stanja i potrebe kože – tretmanske kreme koje, osim zaštite od sunca, imaju i komplekse za rešavanje problema: rozacee (Photoderm AR tonirana krema), akni i masne kože (Photoderm AKN MAT fluid), i hiperpigmentacija (Photoderm Spot ).

Cena Bioderma Photoderm tonirane kreme SPF50 UVA38 protiv hormonskih fleka je 1.990 RSD.

tonirane spf kreme 06

tonirane spf kreme 07

Na kraju, evo nekoliko saveta za zaštitu od sunca koje već verovatno znate, ali nije na odmet da ponovimo –

  • Izbegavajte najjače sunce sredinom dana kao i produženo izlaganje suncu, jer čak ni preparati za zaštitu od sunca sa visokih zaštitnim faktorom (SPF) ne pružaju 100% zaštitu.
  • Nanesite preparat sa SPF obilno pre izlaganja suncu i redovno nanosite ponovo, naročito nakon plivanja, brisanja peškirom ili ukoliko se znojite, kako biste održali prvobitnu efikasnost. Smanjenjem količine preparata, nivo zaštitne efikasnosti se značajno smanjuje.
  • Ne izlažite se predugo suncu, čak i kada koristitie preparate za zaštitu od sunca. Prekomerno izlaganje suncu je ozbiljan zdravstveni rizik. Bebe i malu decu ne izlažite direktnoj sunčevoj svetlosti.
  • Po nanošenju, sačekajte da se preparat upije i izbegavajte kontakt sa tekstilom i čvstim površinama kako ne bi došlo do stvaranja fleka.
  • Promućkajte svoju kremu pre upotrebe i nanesite je pola sata pre izlaska na sunce.
  • Preparat za zaštitu od sunca se može nanositi kako pre tako i nakon redovnog proizvoda za negu kože.

Komentari

comments

One Response

  1. Avatar
    Alex

    EUCERIN CC krema za zaštitu lica od sunca SPF 50+ je moja omiljena. Izuzetno kvalitetna i pouzdana, zasad me nije nikada izneverila. Svaka čast na izboru.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.