Ne mogu da izbrojim koliko mailova sa pitanjima u vezi sa četkama za šminkanje je stiglo u moj inbox od kada sam počela da pišem ovaj blog. Na neka sam odgovarala pojedinačno, kad sam napisala tekst o Sigma četkama upućivala sam čitateljke na isti, ali količina pitanja o četkama se ne smanjuje zbog čega sam odlučila da napišem nekoliko detaljnih postova koji će se pozabaviti ovom temom.

Moram da naglasim da nisam šminker i da se u četke razumem onoliko koliko mi je potrebno da bih šminkala samu sebe, pa možda i malo više od toga obzirom da me i šminka i šminkanje privlače već godinama i jedan su od mojih najdržih hobija. Dalje, o četkama za šminkanje sam najviše naučila čitajući milion tekstova na internetu i  gledajući sate video tutorijala, i u narednim postovima  ću se potruditi da sve to što sam čula, videla i isprobala nekako uobličim kako biste na kraju i sami mogli da odaberete odgovarajuće četke za sebe.

Dakle,ovaj tekst će biti namenjen prvenstveno početnicima u šminkanju/ korišćenju četkica, ali smete da pročitate i vi koji se mnogo bolje razumete – bilo bi dobro i da me dopunite, ispravite, podelite vaša iskustva na ovu temu sa onima koji tek počinju – a ako želite da podelite čestitke, želje i pozdrave, bilo bi naravno još bolje 🙂

Ovo su teme kojima ću se u seriji o četkama pozabiti, i to je samo neki „otprilike“ plan – tek da steknete uvid u to šta možete da očekujete, a usput ću ga dopuniti ukoliko se setim još nečega.

–          Vrste četki (materijali i oblici)

–          Četke za lice

–          Četke za oči

–          Ostale četke

–          Ostali pribor za šminkanje

–          Održavanje četki za šminkanje

–          Na šta bi trebalo obratiti pažnju kod izbora i kupovine četki i kako da odaberete odgovarajuće

–          Predlozi za kupovinu četki

–          Osnovne četke za šminkanje (koje četke su vam potrebne ako ste početnik)

–          Koje četke da kupite kod nas

–          Koje četke da naručite online

Potrudiću se da ne davim previše ( iako ne smem da obećam :D), i da sve ovo obuhvatim  sa dva-tri posta, i na kraju, da ta dva tri posta objavim u sledećih desetak dana. Prva lekcija za danas:

 

Vrste četki za šminkanje

 

Četke se sastoje iz tri dela – dlaka (hair), drška (handle) i ferula (ferrule). U zagradi ću pisati nazive svega u vezi četki na engleskom jer za neke ni ne znam kako se kažu na srpskom, a i biće vam korisnije za praćenje stranih tutorijala i tekstova, kao i za online kupovinu. O dlakama ću da pišem detaljnije, drške znate sigurno šta su i mogu biti drvene, metalne ili plastične, a ferula je metalni deo četke koji spaja dlaku sa drškom, tj.  koji drži zalepljenu dlaku, i obično se prave od mesinga, bakra ili aluminijuma.

Prema materijalu od koga su napravljene (mislim na dlake) osnovna podela četki za šminkanje je na prirodne i sintetičke. Uglavnom, u najvećem broju slučajeva, prirodne četke su bolje za nanošenje proizvoda u prahu (puder u prahu, kamenu, senke, senke u prahu, rumenilo u prahu ili kamenu, itd.), dok se sintetičke češće koriste za nanošenje kremastih proizvoda (kremaste senke, tečni i krem puderi, tečni i kremasti korektori, krem rumenila, karmini, gel lajneri, tečni ajlajneri, itd.). Ovo iz razloga što prirodna dlaka ima kutikule, spoljašnji omotač u kome su ćelije postavljene poput crepa (preklapaju se), tako da mnogo bolje kupi (upija) i prenosi na kožu prah, dok je sintetička dlaka savršeno ravna i glatka, i zbog toga kremaste proizvode ravnomernije prenosi na kožu ne upijajući ih, dok se oni u prahu ne zadržavaju na njoj u dovoljnoj količini.

Četke se najčešće prave od sledećih materijala:

1. Kozija dlaka (Goat hair)

Ovo je jedna od najčešćih vrsta dlaka koje se koriste za četke, prosto zato što su najjeftinije i lako dostupne. Kao i ostale četke međutim, ima ih i više i manje kvalitetnih. Četke od ovih dlaka su u principu najgrublje, i koriste se za nanošenje pudera, bronzera i sličnih praškastih proizvoda, i za utrljavanje istih u kožu (buffing).Npr. NARS Bronzing Brush:


 

2. Konjska dlaka (Pony hair)

Ove četke se prave od dlake mladih konja koja je najčešće cilindričnog oblika, što znači da ima manje špicastih vrhova u odnosu na druge vrste dlake. Skuplja je i kvalitetnija od kozije dlake, najčešće stiže iz Kine, a obrađuje se u Japanu i Evropi. Koristi se za pravljenje pufnastih četki za rumenila, bronzere i pudere u prahu/kamenu kada je potrebno jače nanošenje boje, a nije loša ni za blendanje proizvoda za lice. Npr. NARS Blush Brush:

3. Samurova dlaka (Sable hair)

Četke sa samurovim (mali grabljivac iz roda kuna) dlakama su jedne od najmekših i najdugotrajnijih. Postoje tri vrste ovih dlaka, najkvalitetnije su Kolinsky sable, ujedno najmekše, najfinije, i veoma skupe, zatim Red Sable – nesto manje kvalitetna od prethodne, i najrasprostranjenija obična semurova dlaka, koja je, iako i sama odličnog kvaliteta – najmanje meka od Kolinsky i Red vrste. Četke napravljene od ove dlake imaju fine i špicaste vrhove, dlaka je duga i najgušća u sredini zbog čega su prirodno konusnog oblika. Veoma su otporne i izuzetno elastične, najčešće se koriste za izradu četkica za nanošenje i blendanje senke. Primer – Shu Uemura 15 Kolinsky:

foto:arsaromatica.blogspot.com

 

4. Jazavčeva dlaka (Badger hair)

Najčešće se proizvode u Kini. Dlaka je izuzetno čvrsta,  ali i meka tako da ne grebe kožu – slična veveričjoj, samurovoj i lasicinoj po tome što je konusnog oblika. Što je taj konus uži, dlaka je manje elastična i grublja, manje su kvalitetne a prepoznaćete ih po sivkastoj boji. One kvalitetnije su više konusnog oblika, sa gušćim srednjim delom,  elastičnije su, izuzetno meke i „melirane“ boje (tamno-svetlo-tamno). Četke od ove dlake su odlične za izradu kabuki četki, kao i buffing (za utrljavanje) i fan četki (e ovo ne znam kako bih prevela, pogledajte na slici). Shu Uemura Natural Fan Brush:

 

5. Veveričja dlaka (Sqirrel hair)

Ovo je najmekša dlaka od svih prirodnih koje se koriste za izradu četki za šminkanje. Nije previše elastična, prirodno je veoma meka i fina i prilično tanka. Takođe je konusnog oblika, ali sa mnogo finijim vrhom. Dugotrajna je,  i pravi se od dlake posebnih vrsta veverica. Idealna je za blendanje izuzetno pigmentovanih proizvoda, i najčešće se od nje proizvode četke za oči ili za lice. Često se meša i sa ostalim vrstama dlake kako bi bila jeftinija, što je uobičajeno i kad su ostale skupe vrste dlake u pitanju. Hakuhodo S111 Blush Brush:

 

6. Sintetička dlaka (Synthetic hair)

Dve najčešće vrste sintetičkih dlaka za kozmetičke četke su najlon (nylon) i taklon (taklon). Za razliku od prirodne dlake, plastična nema kutikule, pa zato nema upijajuća svojstva i neće zadržati mnogo proizvoda u sebi kao što to čini prirodna. Taklon četke, koje su najčešće bele ili narandžaste, koriste se obično za nanošenje korektora ili tečnog i krem pudera. Taklon se koristi i kao jeftinija zamena za samurovu dlaku, ali nije toliko dugotrajna i sklona je da se raširi, pa upotrebom postaje sve više kruta. Najlon, sa druge strane, se najčešće koristi za pravljenje četki ili češljića za obrve jer je čvršći od taklona, a ponekad i za četke za korektor i ajlajner.

Za razliku od prirodne dlake, koja upotrebom omekšava, sintetička dlaka postaje grublja što se više koristi, ali kako je jeftinija (a i nauka napreduje, jel), četke koje se od nje proizvode su sve bolje i bolje, tako da oni koji ne žele da koriste četke životinjskog porekla, mogu nabaviti sintetičke koje su sasvim solidnog kvaliteta, i sve približnije onim prirodnim.

Sigma Synthetic Brush Set:

 

Oblici četki

 

Četke nam dolaze u raznim oblicima, koji skroz bezveze zvuče kad ih prevedem na srpski, pa ću vam priložiti sličicu koju sam našla na internetu i koja ih opisuje.

–          Square (kvadratna, tj. četvrtasta)

–          Tapered (koja se sužava pri vrhu)

–          Dome (recimo kupolasta)

–          Blunt, Flat (zatupasta, ravno sečena i sl.)

–          Angled (sečena pod uglom, jel)

–          Point, Pointed (zašiljena pri vrhu)

–          Slant (sečena ukoso, polukružno?)

 

Mislim da je dovoljno za uvodni post, i iako vam je možda bilo dosadno, koristiće vam jednog dana kad se odvažite da krenete u kupovinu ovih magičnih alatki za šminkanje. Zato ga ipak pročitajte, a zanimljiviji nastavak sa više slika očekujte za koji dan.

 

 

Hvala na čitanju!

Komentari

comments

24 Responses

 1. Avatar
  Anja

  Fantasticno! Odusevila si me ovom idejom da toliko detaljno obradis cetkice za sminkanje! Prava edukativna serija postova!:))))

  Reply
 2. Avatar
  Zubotehnicarka

  Svidja mi se post.Hvala ti sto nam pomazes;) Mada sam iste fotografije i text uz njih procitala kod jedne sminkerke na fb profil-u pa ne znam ko je od koga pozajmio?

  Reply
  • Makeup&more
   Makeup&more

   Što, ne izgleda ti kao da sam ga ja napisala? Ovaj tekst je moj od pocetka do kraja (prilično uloženog vremena, kao i svi ostali tekstovi ovde), i nikad nisam stavila ni tuđu sliku bez da sam napisala odakle je, a kamoli tekst. Znacilo bi mi da mi kazes gde si procitala, jer ako nisu naveli da je sa ovog bloga, onda je to mnogo ruzno od njih. I nervira me jer je to hiljaditi put da pronalazim svoj tekst negde a da ne navode ko ga je napisao i odakle su ga uzeli. Ukrali.

   Reply
 3. Avatar
  Zubotehnicarka

  Pre svega se duboko izvinjavam sto nisam bila aktivna par sati. Nisam bila pri kompjuteru , evo i sad kuckam preko telefona.
  Naravno da verujem da je post licno tvoj. Pratim tvoj blog maltene otkako si pocela da pises. Mnogo saveta sam dobila od tebe i na hiljade korisnih informacija vezane za sminku i sminkanje dobila, upravo ovde. Jesu li ti vec rekli o kome se radi?

  Reply
  • Makeup&more
   Makeup&more

   nisu, ali nema veze. desilo se već puno puta i verujem da se dešava i ostalima koji imaju blog… ponekad kad naiđem na takav tekst kažem im, nekad me mrzi, a sad me je prošlo…. na kraju, važnije mi je da vi koji čitate znate da sam ga ja pisala. i nemoj molim te da se izvinjavaš, nema razloga 🙂

   Reply
 4. Avatar
  Mima

  Divan vam je blog,toliko toga sam saznala i naucila..:)Jedno pitanjce-kakve su ecotools cetke? poz,sve najbolje

  Reply
 5. Avatar
  jo

  jedva cekam nastavak pogotovo kad budes pisala o tome kako pronaci odgovarajucu, posto sam ja tako nesposobna u kupovanju tih cetkica (uglavnom se uzdam u sestru kad moram donit tako “tesku odluku”) …. pomoc ces joj da joj se ja skinem s vrata 😉

  Reply
 6. Avatar
  Tamara

  Posto jos nisam nabavila dobru cetku za puder,probala sam sundjercic,tek otpakovala,malo namokrila,ali potpuno je upio puder..bukvalno sam morala prstima da razmazujem. Posto si ti strucnja,sta mislis da li je problem u sundjercicu ili ja jednostavno nisam nesto dobro uradila?

  Hvala 🙂

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.