Kako zalazim u godine, nanošenje korektora mi postaje obavezan korak u šminkanju. Ranije nisam imala problem sa tamnim podočnjacima i kapcima, ali kako sam starija, oni su sve tamniji i sve ih je teže zakamuflirati. Zbog toga, iako ranije nisam tako često koristila korektore, poslednjih par godina u posedu imam čitav arsenal istih, a ono što me u celoj priči raduje je što i u drogerijama, po pristojnim cenama, postoje sasvim dobri korektori namenjeni kako prekrivanju podočnjaka i osvežavanju predela oko očiju, tako i kamufliranju bubuljica, fleka i ostalih nepravilnosti na koži.

U ovom postu vam pišem o korektorima uopšteno, a nekim narednim ću vam preporučiti neke od mojih omiljenih.

korektori02

Kako odabrati dobar korektor

Dobar korektor:

  • se ne primećuje na licu i nije očigledno da ste ga naneli
  • neutrališe boju nepravilnosti koju prekrivate
  • dobro se slaže sa bojom kože/puderom i sa njim se stapa.

Sa druge strane, znaćete da korektor nije pravi izbor za vas ukoliko umesto da sakriva, ističe problematične zone.

Kod odabira korektora, imajte u vidu dve stvari: nijansu i teksturu.

1. Nijansa

Kada birate nijansu korektora za prekrivanje podočnjaka, odaberite istu nijansu kao puder ili tek neznatno svetliju – mnogo svetliji korektor od toga će biti očigledan i privući pažnju na one delove koje želite da prekrijete.

Ukoliko birate kamuflažni korektor, tj. onaj za prekrivanje nepravilnosti na licu – nijansa bi trebalo da se slaže sa nijansom pudera – da mu bude što približnija.

2. Tekstura

Zavisno od toga šta želite da prekrijete, tako ćete i birati vaš korektor. Ako prekrivate podočnjake, a imate suvu kožu, prve borice ispod očiju ili ste stariji, birajte tečne korektore sa svetlucavim radije nego mat finišom. Generalno se za prekrivanje podočnjaka koriste tečnije ili kremastije formule koje se lako razmazuju i ne ostavljaju intenzivan trag.

Ako prekrivate hiperpigmentacije ili bubuljice a imate masniju kožu, opredelite se za mat korektore gušće, kremaste teksture ili one u stiku.

Još malo o bojama

Neutralne bež nijanse korektora blago toplog podtona najbolje izgledaju na licu bez obzira na to da li imate topao ili hladan podton (o određivanju podtona kože sam pisala ovde), i uvek su bolji izbor nego nijanse koje su roze, bele, žute, itd.

Postoje korektori namenjeni neutralisanju izraženijih  nepravilnosti koji su obično u kremastoj formi ili u obliku stika. O jednim od takvih sam pisala u tekstu o Max Factor CC korektorima, koji dolaze u nekoliko boja, a u tom tekstu sam se osvrnula i na teoriju boja i neutralisanja nepravilnosti odgovarajućim nijansama, pa tu možete pročitati i kada bi trebalo upotrebiti ljubičasti, zeleni, roze ili žuti korektor.

korektori01

Kako i gde se nanosi korektor

Prekrivanje podočnjaka

Ovaj deo lica je uvek neophodno dobro pripremiti za nanošenje korektora, što podrazumeva čišćenje i nanošenje hidrantne kreme za područje oko očiju. Posebno ako vam je koža ispod očiju suva, ovom koraku je potrebno posvetiti mnogo pažnje. Kad se krema dobro upije, korektor se nanosi u tačkicama ispod očiju, u obliku trougla uz koren nosa sve do vrha nosa, jer su to delovi kože koji su najčešće tamniji od ostatka lica – na taj način celo lice će izgledati odmornije i blistavije. Par minuta nakon naošenja, ne bi bilo loše setovati ga veoma tankim slojem pudera u prahu (najbolje nekom rastresitom, pufnastom i mekom četkicom) kako bi duže ostao na koži.

Prekrivanje neprvilnosti (bubuljice, fleke, ožiljci)

Ukoliko je potrebno da prekrijete veće nepravilnosti, za to će biti neophodan korektor jačeg pigmenta i gušće teksture, koji se bolje kombinuje sa puderom i manje primećuje na licu. Moje iskustvo kaže da je za prekrivanje nepravilnosti korektorom mnooogo bolje koristiti pufnastiju četkicu od prirodne dlake (npr. onu za blendanje senke), za razliku klasičnih pljosnatih sintetičkih četkica za korektor ili prstiju, jer ova prva bolje utapkava proizvod na i oko npr. bubuljice. Kad se korektor nanese i utapka, treba ga lepo sjediniti sa puderom, kako se ne bi videla razlika. Za ovo je važno i dobro odabrati nijansu korektora- na primer, bubuljice se mogu prekriti prvo zelenim korektorom (zeleni samo na bubuljicu, ne na kožu oko nje), a zatim preko njega, kada se dobro utapka, naneti onaj u boji kože.

Pribor za nanošenje korektora

Korektor se, osim prstima, može naneti četkicama ili sunđerčićem.

Klasične četkice za korektor su obično pljosnate i izrađene od sintetičkih vlakana, ali ih ja, na primer, uopšte ne volim i skoro nikad ne koristim – pokazalo mi se da korektor mnogo prirodnije i lepše na licu (ili podočnjacima) izgleda kad se nanese pomoću rastresite, pufnaste četke za blendanje senke ili sunđerčićem.

Ako ga nanosite prstima, neka to bude domali prst koji daje najblaži pritisak, i neka bude nežnim utapkavanjem jer je koža oko očiju veoma tanka i osetljiva.

korektori pribor

Za nanošenje korektora na podočnjake najradije koristim sunđerčić – omiljeni mi je Beauty Blender Mini, ili četkice – najviše volim Sephora Pro Airbrush Concealer #57 (na slici u sredini).

Još malo saveta i ideja

  • Korektor može da se nanese pre ili posle pudera; kada želite da ten izgleda prirodnije, npr. na dnevnom svetlu, najbolje je prvo naneti puder, a tek onda korektor samo na mesta koja puder nije uspreo da prekrije.
  • Korektor, ako je kremast ili u stiku, može da se nanese u tankom sloju na kapak umesto baze za senke.
  • Za nepravilnosti, umesto korektora može da posluži i tečni puder: nanesete ga, ostavite par minuta da se prosuši, i onda ga lagano izblendate.
  • Ukoliko vam se korektori često uvlače i skupljaju u boricama ispod očiju, nekoliko minuta posle nanošenja možte blago prisloniti papirnu maramicu ispod očiju i tako ukloniti višak proizvoda.
  • Korektorom možete popraviti i razne sitne greške u šminkanju, poput oblika ajlajnera – samo zahvatite malo korektora koso sečenom četkicom i pokrijte šta ne treba da se vidi. Isto važi i za karmine, posebno one u jarkim bojama- četkicom sa korektorom ćete lako popraviti oblik usana nacrtan olovkom ili karminom. A isto važi i za obrve 🙂
  • Malo lepo utapkanog korektora na sredini usana, sa sjajem preko, čini da one izgledaju punije.
  • Korektori mogu da posluže i za konturisanje lica, ali ćemo o tome opširnije u nekom drugom postu.

korektori naslov

Nadam se da ćete u ovom tekstu pronaći nešto korisno, a u narednom ću vam predstaviti neke od mojih omiljenih korektora za svaku vrstu prekrivanja – stay tuned! 🙂

Komentari

comments

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.