Već skoro pola godine je otkako sam postala mama po drugi put, i isto toliko (a možda i više) otkad mi stoji nekoliko načetih postova na temu trudnoće, beba i mama – neki u draftu a neki i u glavi. Za ovih pet meseci stigli smo da isprobamo svašta  od kozmetike (a nije da smo se trudili, nego mi je teško da odolim policama sa preparatima za bebe jednako kao i onim za nas velike), a u najavi je i Lanina ljubav prema kozmetici, što je sigurno malčice genetski, a delom je i do kućnog vaspitanja 🙂

weledababy01

Za početak vam pišem o preparatima koje rado koristim za negu bebe  svih ovih meseci – u pitanju je nemačka potpuno prirodna kozmetika Weleda, koja ima linije proizvoda za decu, ali i za najmlađe bebe. Weleda ima tradiciju dugu 90 godina, pažljivo birane sastojke – prirodna ulja i bogate ekstrakte lekovitih biljaka, i najpoznatije međunarodne sertifikate za potpuno prirodne proizvode, čime je potvrđeno da su sigurni, bezbedni i da u svom sastavu ne sadrže veštačke mirise, boje niti konzervanse koji bi mogli da utiču na prirodne funkcije kože.

Sasvim male bebe, tek rođene, dovoljno je da kupate vodom – u prvih par nedelja nežnoj i osetljivoj koži nisu neophodni nikakvi preparati, a nema od čega ni da se isprlja… i znate kako bebice mirišu, pa je šteta da zamaskiramo taj divan bebeći miris nekim drugim. Zato je prva stvar sa kojom sam upoznala bebinu kožu krema za pelensku regiju – stručno nazvano, a ako ćemo narodski – krema za bebeću guzu.

weledababy05

Weleda linija od belog sleza je formulisana upravo za male, najosetljivije bebe, kao i za one koje imaju veoma suvu, atopičnu kožu sklonu ekcemu. U okviru ove linije postoje još i hidratantna krema za lice i telo, kao i losion za telo. Weleda krema za negu pelenske regije od belog sleza umiruje kožu, posebno ukoliko je jako suva ili iritirana, a organski slez i kokosovo ulje su zaslužni za meku i glatku kožu. Prilično je masna, što se od kreme ove vrste i očekuje, ali ipak nekako manje masna od npr. Pavlovićeve masti, što se meni posebno dopada. Za mazanje komplet guze je dovoljna mrva veličine zrna graška, jer se odlično razmazuje, pa metalna tuba od 50ml traje prilično dugo. Sadrži i cink oksid, pa pomaže brzom oporavku kože posle ojeda, i u tome je vrlo efikasna, ali se lakše razmazuje i ne ostavlja onaj beli trag kao većina krema protiv ojeda. Cena joj je 1050 dinara.

weledababy03

Linija od sertifikovanog organskog nevena sastoji se od krema, losiona, kupki i ulja, a meni je najdraži losion za negu tela. Tekstura mu je prilično gusta, skoro kremasta, ali se lepo razmazuje i upija za nekoliko minuta, pa to vreme možete iskoristiti i za kratku masažu bebe, ukoliko vam detaljnija, pomoću ulja, nije u svakodnevnom planu (mada uskoro spremam post i o masaži beba kao i uljima koje volim da koristim u tu svrhu). Losion ima prilično intenzivan biljni miris, koji mi se pre nekoliko godina kad sam ga prvi put osetila nije toliko svideo, ali sam se u poslednje vreme navikla na prirodne mirise i naučila da uživam u njima, i to toliko da mi je sada Weledin neven jedan od omiljenih za opuštanje. Cena neven losiona za telo za bebe je 1650 dinara za 200ml.

weledababy04

Sapuni nisu proizvod koji posebno volim ili često koristim, i ako ih koristim, to je za pranje tela ili ruku. Weleda sapun sa nevenom je nežan, blago peni i fino čisti kožu, ali je ostavlja onako blago škriputavom kao i svi sapuni, zbog čega ga koristim uglavnom za pranje bebine guze po potrebi tokom dana (a te potrebe su tolike da trošimo već drugi sapun po redu) 🙂 Ima veoma blag biljni miris, a cena mu je 650 dinara za 100 grama.

weledababy09

weledababy02

Weleda krema za negu lica od nevena je fina, bogata, ali nije previše masna, lako se razmazuje i brzo upija. Ne mogu da kažem da je lagana, ali je baš odgovarajuća za bebino lice u ovom zimskom periodu, i koristim je kako u kući, tako i za vetrovite i hladne zimske šetnje napolju kao zaštitu, a i fino miriše 🙂 Za bebe sa jako suvom osetljivom kožom, Weleda u ovoj liniji ima i zaštitni balzam za lice, koji je masniji, a samim tim i pogodniji za takvu kožu. I krema za lice i telo, kao i zaštitni balzam, imaju iste sastojke – ulje badema, pčelinji vosak i neven, s tim što je balzam formulisan bez vode. Cena kreme je 1050 dinara za 50 ml, a zaštitnog balzama 900 rsd za 30 ml.

weledababy06

Na kraju moram da pomenem i odličnu Weleda Skin Food kremu, iako nije namenjena deci. U pitanju je univerzalna krema koja pomaže suvoj koži, a koristim je već godinama, pa je red da joj uskoro posvetim i jedan post. U ovih nekoliko meseci mi pokazala kao odličan saveznik za sve jako isušene delove kože, kojih sam posle porođaja imala mnogo – zanoktice, pete i laktove mi oporavlja bukvalno preko noći, pa je ovo moja apsolutna preporuka ukoliko imate problem sa suvom kožom lica, tela ili nekih posebnih delova kože. Krema je veoma masna i sporo se upija, ali za efikasne noćne tretmane je sjajna.

weledababy10

Da li ste koristili nešto iz Weleda linije za negu beba ili Skin Food kremu, i ako jeste, kakvi su vam utisci? 

Komentari

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.