Niche parfemi za koje znaju i oni čija interesovanja ne idu dalje od komercijalnih mirisa, tradicija duga stotinama godina, poznate ličnosti koje su bila inspiracija za njihov nastanak, posebni načini izrade i izuzetne kombinacije najfinijih mirisnih sastojaka – znam da ovaj uvod zvuči pompezno, ali Creed i Acqua di Parma su upravo takvi parfemski brendovi – i najzad su dostupni i u Srbiji. Od pre par nedelja se mogu kupiti u L’Atelier prodavnici u Beogradu, te ukoliko vam ponestane ideja za last-minute poklone za specijalne ljude u vašem životu (to možete biti i vi, što da ne), možda ćete neke pronaći u današnjem postu.

Acqua di Parma

1916. godine u maloj parfemskoj laboratoriji u starom centru Parme u Italiji, parfimeri su stvorili novi miris: neobično svež i moderan u poređenju sa nemačkim parfemima koji su u to vreme bili popularni. To je bila prva italijanska kolonjska voda, i ono što je izdvajalo, osim mirisa, bila je čistoća mirisa napravljenog od isključivo prirodnih sastojaka. Do dana današnjeg, mirisna kompozicija ove kolonjske vode se nije promenila, i  dalje prenoseći vrednosti zasnovane na italijanskom načinu života, strasti za lepotom, obraćanju pažnje na sitne detalje i savremenom tumačenju luksuza.

S godinama sve popularniji, ovaj miris se uselio u art deco bočicu koju i danas znamo još davne 1930., a pedesetih godina prošlog veka je Acqua di Parma – Colonia, počeo da stiče svetsku slavu. Za to su zaslužne holivudske zvezde koje su ga otkrile u krojačkim salonima u Italiji, a do 1960, Acqua di Parma je postao ekskluzivna, prestižna parfemska kuća i sinonim za italijansku eleganciju.

Od devedesetih, kada je u Milanu otvoren prvi Acqua di Parma butik, parfemi ove kuće se mogu kupiti u mnogim ekskluzivnim radnjama širom sveta. Osim prvog Colonia mirisa, danas je tu čitav spektar Acqua di Parma proizvoda, od kojih svaki na svoj način u skladu sa italijanskom prefinjenošću i tradicijom predstavlja ovu kuću. Nove varijante Colonia kolonjske vode, nove linije proizvoda, ženstveni parfemi od kojih treba pomenuti kolekciju Le Nobili, Blu mediterraneo linija divnih, letnjih mirisnih nota i proizvoda za negu, kolekcija mirisa za kuću, kožna galanterija, a od skoro čak i luksuzni spa centri.

Acqua di parma Colonia je svež, prefinjen, bezvremensi miris za muškarce, kompozicije rođene iz osunčanih sicilijanskih citrusa i harmonične mešavine cvetnih esencija poput lavande, ruzmarina, verbene i damaske ruže koje se stapaju sa drvenastim notama vetivera, sandalovine i pačulija u osnovi mirisa. Sve je počelo pre više od 100 godina baš sa ovim mirisom, u jednostavnoj, ručno rađenoj bočici i pakovanju karakteristične žute boje koja krasi i čini prepoznatljivim elegantne građevine Parme.

Acqua di Parma Colonia Pura je jedna od novih varijacija na temu klasične Colonie: ona zrači senzualnom muževnošću začinjenom osvežavajućom energijom i modernom prozračnošću. Svež sunčani bergamot i sočna narandža dodaju vazdušasti kvalitet klasičnoj citrusnoj strukturi.  U srcu je cvetna slast jasmina i narcisa sa začinskim notama korijandera, a topli i prefinjeni dodir pačulija u osnovi se susreće sa delikatnim notama belog mošusa. Rezultat: energičan miris koji slavi život!

Acqua di Parma Nobile: Vrtovi starih italijanskih aristokratskih vila su prostor gde umetnost, priroda i kultura žive u umirujućoj harmoniji. Acqua di Parma prenosi ovu atmosferu i koristi  cveće poput irisa, magnolije, jasmina, ruže i božura, te kreira kolekciju ženskih mirisa “Le nobili”, koji reflektuju priče aristokratske ženstvenosti u nekoliko kompozicija poput Iris Nobile, Rosa Nobile, Peonia Nobile…

Acqua di Parma Blu Mediterraneo: Sunce, živahni povetarac, blještavi odsjaj sunčevih zraka na površini mora… Blu Mediterraneo je linija od sedam mirisa koji zaokružuju energiju, sunce i boje Italijanskog Mediterana. Svaki miris odražava jedinstveni duh mesta i baziran je na drugačijem sastojku koji je simbol najusamljenijih i najekskluzivnijih delova Mediterana, uz plave boje bočica koje dočaravaju modru transparentnost morskog prostranstva . 

House of Creed

Kuća Creed, najstariji i verovatno najtajanstveniji parfemski brend na svetu, osnovana je u Londonu pre više od 250 godina od strane James Henry Creeda, i sa oca na sina se prenosi već  7 generacija. Posebna je po svojoj dugoj istoriji i slavnoj klijenteli kao što su članovi kraljevskih i predsedničkih porodica, od kraljice Viktorije do JFK-a, preko Winston Churchill-a i Humphry Bogart-a, do današnjih selebritija kao što su Robbie Williams ili glumci koji su tumačili lik Bonda (Sean Connery, Pierce Brosnan i Roger Moore koji svi koriste ili su koristili Green Irish Tweed), zatim, Sofia Vergara  – Jardin D’amalfi, Joan Collins – Jasmin Imperatrice Eugenie, Angelina Jolie i Michelle Obama – Love in White, Ricki Martin – Creed Silver Mountain Water, Susan Sarandon – Creed Santal Imperial.

Kuću Creed prati reputacija o korišćenju najvišeg procenta prirodnih sastojaka u francuskoj parfemskoj industriji. Oliver Creed putuje svetom kako bi probrao mirise iz različitih zemalja, a zahvaljujući procesu infuzije, moguće je očuvati potpuno prirodan miris sastojaka. 

Creed mirisi se prave ručno, a novi parfemi se ne lansiraju sve dok Oliver ne oseti da su spremni, i zbog toga se dešava da kompanija i po nekoliko godina ne izađe na tržište sa novim mirisom. To je jedan od razloga što Creed svoj kvalitet održava na izuzetnom nivou, i parfem se nikad ne požuruje kako bi bio napravljen u nekom određenom roku, što je jedan od aspekata koji parfeme ove kuće čini tako luksuznim i prestižnim.  Creed ignoriše sve konvencije moderne industrije mirisa: ne reklamira se, ne angažuje slavne ličnosti u promotivne svrhe i zadržava ograničene distributivne kanale i pored toga što bi širenje značilo veći profit. 

Creed Aventus je voćno drvenasti miris za muškarce, lansiran 2010. Inspirisan zanimljivim životom Napoleona Bonaparte, reflektuje ideje njeogovog života, energije, uporonosti, rata, mira i ljubavi. Top note Aventusa su prepune voćne svežine u formi crne ribizle, jabuke, ananasa i bergamota. U srednim notama, možemo osetiti slatke arome ruže, tonove breze, čistotu marokanskog jasmina i intenzivni pačuli. Kompoziciju zatvara miris hrastove mahovine, vanile, mošusa i ambre.

Creed Love in White parfemska voda je jedan od dragulja kuće Creed. Izuzetno svež i ženstven, mlečni cvetni buket su kreirali Olivier Creed, parfemski dizajner šeste generacije i Erwin Creed predstavnik sedme generacije porodice Creed. Parfem je inspirisan putovanjima i napravljen je od sastojaka koje je gospodin Olivier lično sakupio na pet kontinenata tokom svojih ličnih putovanja. Aromatična kompozicija Love in White se otvara akordima pomorandže sa španskog juga, srednje note čine pirinač, egipatski iris, jasmin sa italijanskih moriskih obala, narcis sa fransuske rivijere, magnolija sa planina Gvatemale i bugarska ruža. Bazu čine vanila sa Jave, kalabrijska ambra i indijska sandalovina. Creed Love in White odražava ljubav ka putovanju, osećaj slobode i harmonije.

Kad budete u prilici, obavezno bacite pogled (i pomirišite) i sledeće Creed mirise:  Silver Mountain Water – omiljeni miris David Bowie-ja, ženstveni Creed Spring Flower – koji je napravljen za Audrey Hepburn, a voli ga i Julia Roberts, Green Irish Tweed – napravljen za Cary Grant-a, ali ga koriste George Clooney, princ Charles, Clint Eastwood…

Sve ove mirise prestižnih parfemskih kuća Creed i Acqua di Parma možete naći u L’Atelier radnji u Beogradu, Kralja Petra 67, dok novosti o parfemima koje imaju u ponudi možete pratiti na njihovoj FB stranici.

Fotografije: Đorđe Tomić


Možda će vas zanimati i ovo: ROMANTIČNO PUTOVANJE U AZIJSKE VRTOVE: M.MICALLEF ANANDA TCHAI

Komentari

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.