Piše: Jasmina

Da li ste i vi od onih kojima se nega lica završava na ivici brade?

Pa, budimo realni, oko 90% nas ima ozbiljnu rutinu nege lica, potpuno ili bar delemično zanemarujući predeo vrata i dekoltea. Budući da se godine mnogo teže mogu sakriti na tom delu tela, rešila sam da malo istražim po tom pitanju i došla do nekih neočekivanih činjenica:

  • Koža vrata i dekoltea podložnija je oštećenjima jer je tanja, osetljivija na sunce i ima manje kolagena od kože lica. Zato predeo ispod donje ivice lica traži istu, ako ne i „jaču“ negu po pitanju preparative. Kod mene to podrazumeva hidratantne kreme namenjene suvljoj koži, neretko ulja. Ukoliko je već na koži vidljivo oštećenje od sunca u vidu pegica, ne bi bilo loše preko zime koristiti i blaže kiseline kako bi se one izbelele. Podrazumeva se da leti koristimo ozbiljniji zaštitni faktor.
nega vrata i dekoltea
  • Čišćenje kože vrata treba da je identično kao kod kože lica, što pre svega podrazumeva večernji ritual skidanja nečistoća, ne bi bilo loše i metodom dvostrukog čišćenja („double cleanse“), ukoliko nanosite podlogu, bronzer i sl.
  • Upotreba pilinga za telo strogo je zabranjena za predeo vrata! Ako vam se piling čini neophodnim, bolje koristite onaj koji je namenjen za osetljivu kožu lica.
  • Parfemi često sadrže visok procenat alkohola koji isušuje kožu i poznato je da leti može izazvati fleke u kombinaciji sa suncem. Zato poslušajmo eksperte i parfem stavljajmo umereno na ciljna mesta (iza uha) i na ostale pulsne tačke. Lično, pridržavam se jedne mantre koju mi je baka prenela pre više godina: „prava dama ujutro miriše na sapun, popodne na kolonjsku vodu, a uveče na parfem“. I još jedna stvar – ipak skinite ostatke parfema makar micelarnom vodom pre odlaska u krevet.
nega vrata i dekoltea
  • Možda nam se učini da štitimo kožu umotavajući se u velike udobne šalove tokom zime, ali nije baš tako. Zbog manjeg lučenja ulja, a usled efekta isušivanja od strane viška tkanine koža zapravo dehidrira. Pošto nije opcija da se smrzavamo tokom hladnih dana, za zimu ipak birajte jaču negu i prirodne materijale.

Nadam se da je ovih par redova bilo bar malo inspirativno za sve nas koji do sada nismo preterano pažnje poklanjali ovoj regiji.

Lice možemo doterati šminkom, ali ne dajte da vam godine pišu na vratu. Mislite o tome na vreme!

🙂


 

Komentari

comments

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.