Sa jesenjim danima kod mene stiže i promena u rutini nege kože. Jesen je u mom beauty kalendaru vreme kad polako ubacujem proizvode sa više aktivnih sastojaka, kada sve više koristim pilinge, i kada ne mogu da dočekam da u ogledalu vidim finu i glatku kožu sa minimalnim porama, skoro bez mitisera, i sa jedva vidljivim boricama. 

Zašto jesen? Verujem da znate, ali mislim kako nije zgoreg ponoviti da se koža korišćenjem sastojaka poput kiselina i retinola jednostavno tanji, skida se njen površinski sloj, i tako postaje mnogo osetljivija na spoljne uticaje, posebno na sunce. Zato je pravo vreme za uvođenje ovakvih sastojaka upravo jesen – što ne znači da možete da zaboravite na kremu za zaštitu od sunca. Naprotiv, nju bi trebalo koristiti tokom cele godine, a naročito u danima nakon korišćenja proizvoda sa ovakvim sastojcima.

U svakom slučaju, ti sastojci mojoj koži pomažu da bude glatka, ujednačene teksture, bez neravnina, sa manje vidljivim porama, a naročito pomažu u izbeljivanju flekica koje vučem još od prve trudnoće, a svakog leta čak i pri minimalnom izlaganju suncu mi se ponovo vraćaju na istim mestima.

Ne kažem da su ovi proizvodi koje ću vam pomenuti u današnjem postu najbolji, ali meni odgovaraju – neke od njih koristim već godinama i pokazali su mi se veoma efikasni. Ne koristim ih svakodnevno, već 2,3,4 puta nedeljno, uglavnom po nekom redu koji ja smislim, jer mislim da je kod nege najvažnije osluškivati i pratiti svoju kožu, njene potrebe i reakcije, pa spram toga birati proizvode kojima se negujemo i koliko često. 

Elemis Tri-Enzyme Resurfacing Facial Wash

(sada mu je promenjeno pakovanje i naziv u Dynamic Resurfacing Facial Wash) –  sadrži sastojke koji na nežan način pomažu prirodan ciklus obnavljanja kože i kako bi bila glatka i nežna,  uklanjajući nežive ćelije koje ten čine umornim i neujednačenim. U pitanju je dakle čistač, koji nije abrazivan i jako je prijatan za upotrebu, i kožu ostavlja mekom i glatkom. Rekla bih da možda nije najbolje rešenje za neku baš dehidriranu ili jako osetljivu kožu, ali za sve ostale je sjajan. I ako nekom nešto znači, ima veoma intenzivan miris, ali meni mnogo lep, tako da mi ne smeta. Ne mogu da kažem da su rezultati vidljivi posle prve upotrebe, ali nakon prve dve nedelje svakodnevnog korišćenja (koristim ga kao drugi čistač, nakon uljanog kojim uklanjam veči deo šminke), vidi se razlika. Ovaj luksuzni britanski brend je sad dostupan i kod nas (možete ih potražiti na instagramu), pa ću svakako isprobati još neke od njihovih popularnih, hvaljenih proizvoda poput Pro-Collagen balma za čišćenje, Pro-Collagen Marine kreme, Superfood ulja, linije sa peptidima, itd.

Sad je Elemis dostupan i kod nas, a za detalje pogledajte ovde.

The Ordinary Glycolic Acid 7% Toning Solution

Tonik sa glikolnom kiselinom ne koristim svakodnevno, mada je bilo i perioda kad sam ga koristila svake večeri. U oba slučaja sam vrlo zadovoljna: nema neki poseban miris, nanesem ga na tufer pa na lice, i nakon što se osuši na licu, ne ostavlja kožu zategnutom ni isušenom. Odavno koristim kiseline tako da mi ova koncentracija nije prevelika, ne pecka me, koža mi se ne zacrveni. Mislim da bi mogao da odgovara i onima sa nešto osetljivijom kožom, posebno ako ga koristite dva -tri puta nedeljno i u jednom tanjem sloju ga nanesete na lice. 

Ovo je solidan tonik sa kiselinama, nije me oborio s nogu u smislu efekta, ali nisam ni očekivala ne znam šta. Ipak, dužim korišćenjem, rekla bih da mi flekice brže blede i ten je ujednačeniji, a jedan je od najpovoljnijih tonika ovog tipa, tako da se baš isplati. Takođe, mislim da je dobar za one koji do sada nisu koristili kiseline, a žele s njima da se upoznaju.

The Ordinary proizvode naručujem sa njihovog sajta, ali će uskoro moći da se kupe i u Beogradu, u Metropoliten parfimeriji.

The Ordinary Alpha Lipoic Acid 5%

Ovo je proizvod koji je efikasan, radi posao i efekti se vide čak i posle jednog nanošenja, ali je veoma jak i čak i za moju kožu, mogla bih da kažem agresivan. Uvek kad ga nanesem, iako je to samo kapljica koju razmažem po celom licu (uljane je tekture), mene lice pecka prvih 10-15 minuta, i to nije baš prijatan osećaj. Zato ga i ne koristim često, već jednom u par nedelja, pa ga ni ne preporučujem za one čija koža još nije dobro upoznata sa kiselinama. Inače, u pitanju je visoko efikasan antioksidant koji obnavlja kožu i čini je glatkom a ten ujednačenim. Koncentracija od 5% je izuzetno visoka, i sam proizvođač ne savetuje korišćenje više od dva puta nedeljno – nikako svakodnevno. I naravno, obavezna je zaštita od sunca.

The Ordinary AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution 

Hemijski piling koji sadrži 30% AHA (glikolna, mlečna, limunska, vinska kiselina) i 2% BHA (salicilna kiselina), hijaluronsku kiselinu, vitamin B5, uklanja površinski sloj kože kako bi ten postao blistaviji i ujednačeniji. Osim na teksturu kože, ovakva formula utiče i na začepljene pore koje izazivaju bubuljice, a dugoročnijom upotrebom i na vidno ublažavanje borica. U pitanju je piling poprilično jak, na koji bi oni koji tek počinju sa kiselinama morali da naviknu kožu postepeno, ređim nanošenjem i kraćim vremenom dejstva. Tekstura je vodenasta, obojena u crveno, tako da je relativno lako naneti tanak sloj na lice. Preporuka je da se drži deset minuta, a ako vam je lice osetljivije ili niste navikli na preparate sa kiselinama, onda i kraće. Ja sam prilično navikla, pa držim ovaj piling i duže, ali uvek pratim dešavanja i osluškujem svoju kožu, tako da vreme delovanja regulišem po potrebi. Bitno je napomenuti da ovakvi preparati često peckaju kad se nanesu, što je znak da rade, ali naravno, ako to peckanje postane baš neugodno i nastavi se i posle prvih par minuta, počne jače da pecka ili se koža jako zacrveni, vreme je da se dobro umijete vodom. 

The Ordinary Retinol 1% in Squalane

O retinolima, retinoidima i ostalim oblicima vitamina A sam već napravila nacrt za poseban post u kome ću detaljnije opisati moje iskustvo, sada hoću da pomenem ovaj preparat koji mi je ok, mada ne spektakularan. Ovo je fina formulacija koja ne isušuje kožu ali ni ne pravi nikakve instant efekte, već je potrebno biti uporan i koristiti na duže staze. Tekstura je masnija, i ko voli ulja biće prezadovoljan, jer skvalan, koji je glavni sastojak, jedno je od najboljih ulja za kožu koja je sklona mašćenju i nepravilnostima. Meni je, iskreno, ovaj preparat premastan i ne upija se brzo, ali znam mnoge kojima se ovaj proizvod baš zbog toga dopada. E sad, ovaj retinol je nešto jača i za kožu više iritirajuća varijanta, dok iz The Ordinary-ja preporučuju Granactive Retinoid za početnike, jer se bolje podnosi i ređe izaziva iritacije. I u pravu su, samo što je meni Granactive bio prilično slabašan i od njega nisam dobila neki wow efekat. 

Lierac Supra  Radiance Anti-Ox Renewing Night Cream 

Sdrži trostruki kompleks hijaluronske kiseline, skvalan, macinu travu i glikolnu i mlečnu kiselinu. Inače je cela Supra Radiance linija namenjena nezi kože koja je pod stresom usled zagađenog vazduha, UV zračenja, pušenja, nedostatka sna, neujednačene ishrane… Kiseline u ovoj noćnoj kremi nisu u visokom procentu, ali mi se dopada kako radi – valjda ta kombinacija svih sastojaka baš vidljivo ulepšava kožu i čini da ona bude glatkija. Odlična bi ova krema bila i za suvu kožu, ali ne smeta ni mojoj koja je sklona mašćenju. Ova krema ostavlja poseban senzorni utisak, kao i većina Lierac krema, zato što je tekstura tako fina i topi se na koži, a miris je osvežavajuć, ali prefinjen, i dugo se zadržava. Nekad mi mirisi smetaju kad su predugo tu, ali u ovom slučaju, samo uživam 🙂 Ovo je jedna od lepših noćnih krema koju sam u poslednje vreme probala – trenutni efekat jeste lepša i zaglađenija koža, mada u drugačijem smislu od ovih “jačih” preparata o kojima sam pisala gore. Ovo je baš onako za nekog ko ne želi mnogo da ekperimentiše na svojoj koži, a da lepo iskoristi jesenje-zimsku sezonu za poboljšanu teksturu i izgled kože.

Lierac je dostupan u apotekama i u Lilly drogerijama.

Uriage Hyasec K18

je za mene jedno super otkriće. Slučajno sam nabasala na neku recenziju iste, i sutradan sam otišla da je kupim. Ona bi trebalo da ima čak 18% kompleks AHA i BHA kiselina, ali kad je nanesem, po osećaju, po načinu na koji NE isušuje kožu, nikad ne bih rekla. Ne znam kako su je napravili, ali je vrlo efikasna (razlika u teksturi kože je primetna već posle nekoliko dana), a istovremeno jako prijatna – ne pecka, ne zateže kožu, ne isušuje ni one delove koji su npr. meni skloni isušivanju. Namenjena je inače masnoj i problematičnoj koži, ja sam je uzela jer sam imala tokom leta neki period kad mi je koža poludela, što od mašćenja, što od nekoliko bubuljica istovremeno, i moram da preporučim ovu kremu svima koji imaju slične probleme jer mi je zaista pomogla da je dovedem u red. I dalje je povremeno koristim, jer je stvarno odlična, a uz to i prijatna na licu, uz divni blagi osvežavajući miris. Baš sam prijatno iznenađena Uriage kozmetikom, kako koji proizvod otkrijem, zaista mi se sve više dopada. 

Uriage može da se kupi u apotekama, a ja sam moj primerak kupila u Lilly drogeriji.

Neutrogena Ageless Intensives Deep Wrinke Serum

Čitala sam o ovom serumu na nekim stranim grupama i forumima, pa pošto sam proverila recenzije među kojima preovlađuju one pozitivne i izuzetno obećavajuće, nisam odolela naručivanju sa ibeja. Tekstura lagana, pakovanje super, jedna pumpica za celo lice dovoljna, preparat koji je čini mi se, dovoljno blag da ne iritira i isušuje kožu, a savršeno efikasan, s obzirom da je retinol u solidnoj koncentraciji. Ne koristim ga svakodnevno, viiše zbog toga što ga nema kod nas, nego iz nekog drugog razloga, ali zaista daje vidljive rezultate nakon svakog korišćenja – koža je nekako punija, jedrija, a bore su stvarno ublažene. Baš uživam u trošenju ovog seruma i spremam se da ga opet naručim, da imam zalihu.

Neutrogena Ageless Intensives serum sam naručila sa ebay-a.

Vital Plus Active GLY Serum Aha 10% 

Odavno sam otkrila ovaj serum i oduševljenje mi ne jenjava. Dosta je jak, iako broji 10% kiseline u svom sastavu, pa može da isuši kožu, tako da savetujem oprez i lagano uvođenje u rutinu (npr. na svakih nekoliko dana, sa hranljivijom kremom nakon seruma) ko ga kod osoba koje imaju osetljiviju, suvu kožu ili kožu koja nije navikla na AHA. Ne koristim ga često na celom licu, jer i meni ume da bude dosta jak, ali mi je od velike pomoći kod izbeljivanja fleka, posebno onih koje ostaju posle čačkanja bubuljica. 

GLy serum može da se kupi u apotekama.

The Ordinary Vitamin C Suspension 30% in Silicone

Ovo je moj drugi pokušaj vitamina C iz The Ordinary ponude, i za razliku od prvog, ovaj mi se svideo. U pitanju je gusta formula od silikona, koja potpuno matira kad se nanese na kožu. Dosta brzo se troši, jer je jako gusta krema, a ima samo 30ml, pa mi jedna tubica ne traje koliko ostali preparati. Nanosim ga 2-3 puta nedeljno, ponekad ujutru (kada imam vremena da ga ostavim na licu bar pola sata pre sledećeg nečeg što stavim na lice), a nekad i uveče. Ponekad, kad mi je koža osetljivija ukoliko sam npr. prethodnih dana stavljala kiseline ili retinol, dogodi se da me ovaj vitamin C pecka po nanošenju., Taj osećaj traje nekoliko minuta i prestane. 

Ako nemate ništa protiv silikona tj. ako ne smeta vašoj koži, ovo bi vam verovatno bio  odličan preparat sa vitaminom C. Super je što je veoma koncentrovan, čak 30%, pa može da se razblaži sa serumima, kremama i drugim preparatima ukoliko imate osetljiviju kožu ili se prvi put susrećete sa vitaminom C.

Što se efekta tiče, ja ga uvek primetim: koža je vidljivo više glatka i nežnija na dodir, a ten izgleda lepše. 

Za povoljniju varijantu predlažem vitamin C u prahu iz DM-a (u kutijici, njihov brend), koji možete da pomešate sa kremom ili serumom i nanesete na lice tokom 20-ak minuta, poput maske.

Caudalie Vinopure serum

sam naknadno ubacila u ovaj post jer sam tek pre par nedelja počela da ga koristim. Ovaj serum sadrži salicilnu kiselinu (proizvođač naglašava da je iz prirodnih izvora) i to solidno jaku, pa nije za osobe sa osetljivom niti suvom kožom. Međutim, ja već nazirem neke fine rezultate u smislu glatke kože bez neravnina, suženih pora i generalno čistijeg lica. Kad ga budem još malo isprobala, pisaću vam i detaljnije o njemu.

Caudalie Vinopure serum se može kupiti u apotekama.

“Uređaji” za čišćenje lica

Za čišćenje lica, koristim različite “pomoćnike”. O nekima sam od njih i pisala ranije na blogu, pa se tu povremeno smenjuju Clarisonic Smart Profile i Foreo Luna Pro, dosta napredniji od ostalih Foreo uređaja, ali i skuplji. Raduje me što je sad u DM drogerijama dostupna i jednostavnija varijanta Foreo uređaja za čišćenje, Luna Play. Razlikuje se od Luna Pro po tome što ima samo jednu brzinu rada, i ne puni se već koristi izmenjive baterije, ali i one traju dugo (meni već mesecima), tako da je ovo super varijanta za sve one koji bi da probaju ovakav uređaj koji zaista menja rutinu nege u pozitivnom smislu, a cena mu je oko 5000 (često se na popustima može naći i za oko 3000 dinara). Od srca preporučujem Foreo Luna Play uređaj, kao što sam i svim svojim prijateljicama, i svaka od njih je bila oduševljena 🙂

Za osetljiviju kožu ili povoljniju varijantu, a da ipak čišćenje bude temeljnije uz veoma blagi piling, preporučujem Kojac sunđer. On se nakvasi, ocedi, i koristi uz neki preparat za čišćenje tako da ga njime utrljate u kožu. Kojac u ponudi imaju razni proizvođači, ja sam koristila Sephora (dostupan u nekoliko varijanti), a ima ga i u DM-u, Ebelin, koji je njihove marke i veoma povoljan. Ako niste do sad, obavezno ga probajte, razlika u čišćenju sa njim i bez njega je zaista vidljiva.

Još jedna divna stvar, koju sam otkrila nedavno, je Inglot Face Cleansing Brush. Ovo je jedna tako divna i rečima teško opisivo mekana četka za čišćenje 🙂 Koristi se isto kao i prethodne: nakvasi se, nanese se na lice ili na četku omiljeni čistač (pena, krema, mleko) i onda se kružnim pokretima utrljava u kožu. Nije baš najjeftiniji gedžet, ali je najfiniji, i od srca je preporučujem ako želite da se počastite nečim ovakvim.

To bi bilo to, iako sam tek nakon pisanja ovog posta shvatila da sam ima još samo “par” stvarčica da sam mogla da vam pomenem, ali ostaviću ih za neku drugu priliku.

Da li ste probali nešto od ovoga, koristite li pilinge i sastojke poput kiselina ili retinola?

Komentari

comments

One Response

  1. Avatar
    Milica

    Sjajan post. 🙂
    I sama koristim kiseline,ali su mi do sada najvece otkrice Paula’s Choice eksfolijanti (ako se tako pise,morala sam da guglam rec) 🙂 Uglavnom narucujem online,a i nisu toliko jeftini kao Ordinary,ali vrede svaki eur.
    Ja sam Clarisonic klan 😀 pa svima preporucujem bas njega!
    Bas me je zainteresovao Uriage Hyasec K18 jer nisam nikad nista probala od njihovih proizvoda pa to pridodajem listi za kupovinu 🙂

    Pozdrav,
    Milica

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.