Piše: Jasmina

Nakon dužeg perioda oplakivanja nesrećne sudbine moje kose, rešila sam da uzmem stvar u svoje ruke! Zavrnula rukave, dijagnostifikovala probleme, konsultovala stručanjake, prikupila ozbiljan arsenal proizvoda i krenula u obračun.

Dijagnoza

Tamno braon, tanka, talasasta kosa sklona mašćenju korena, ali suvih krajeva, sedih oko 15% kose.

Misija

Zdrav izgled kose, 0% sedih, prouzrokovati  minimalna oštećenja, odložiti pranja kose na što duži period.

Beauty arsenal

  • KYO farba za kosu
  • INSIGHT Damaged Hair šampon
  • COWSHED Cowlick šampon
  • DIKSON Stamiker maska
  • KERASTASE Masquintense Thick maska

jas-nega kose-01

Taktika

1. Farbanje:

kyo-color-hair-color-styling-products-a4590Ima preko šest meseci od kako sam prešlla na farbe bez amonijaka. Već duže vreme koristim KYO farbe koja imaju sasvim zadovoljavajući odnos cena/ kvalitet/ pokrivanje/ trajanje boje (neispiranje).

Tubica dolazi u pakovanju od 100ml, odnos farbe i hidrogena je 1:1.5, pa samim tim, ukoliko imate ređu/tanju kosu, za farbanje izrastka jedna tuba može da se razvuče na čitava tri farbanja!

Ima je u Alexandar Cosmetics prodavnicama i košta nešto manje od 400 dinara, dakle vrlo isplativo.

Farba bez amonijaka daje zapanjujuće reziltate na mojoj kosi u smislu da je manje suva i oštećena, ofarbani sedi pramenovi vidno izgledaju bolje i zdravije u odnosu na deo prethodno farban običnom farbom za kosu, i što je najvažnije, daju se kontrolisati!

2. Pranje kose:

Sveže oprana, mirišljava i lepršava kosa sigurno je najveći ukras svake žene. Međutim, ako vam mnogobrojne obaveze ne ostavljaju puno vremena da se posvetite čestom pranju/feniranju kose, ne očajavajte, jer svakim produžavanjem vremena između dva pranja svojoj kosi zapravo činite uslugu. Većina nas kosu pere na 2-3 dana i to obično agresivnim šamponima, jer mislimo da će to pomoći da kosa “ne šljosne” pre vremena.

Eksperimenta radi, rešila da probam proizvod koji se nalazi na listi Beauty bloggers favorites za 2015 INSIGHT Damaged Hair šampon. Ovaj šampon ne sadrži agresivne sulfate (SLS I SLES), što je veoma bitno jer se tako farba za kosu sporije ispira.

jas-nega kose-02

Nakon nekoliko korišćenja, primetila sam da umesto na 3 dana, kosu perem na svaki četvrti ili čak peti dan! Ali alava, kakva sam, ubrzo sam počela da maštam o tome kako bi bilo divno da prolongiram vreme između pranja na sedam dana, budući da ako operem kosu nedeljom, već pred kraj nedelje izgledam kao da me krava lizala 🙂

jas-nega kose-03

I onda, iznenađenje! San mojih snova, eureka u svakom pogledu, stiglo je upravo od brenda Cowshed i njihovog šampona Cowlick!!! Iako blag i namenjen za sve tipove kose, ovaj šampon  je za mene revolucija u pranju kose!  Nakon korišćenja ostavlja kosu vidno čistu, moglo bi se reći čak škiputavo čistu. Iz meni nepoznatog razloga (verovatno satojaka koje čine brojna esencijalna ulja) moja kosa i koža glave ga obožavaju, tako da sam uspela da nakon par pranja uvedem rutinu da kosu perem samo jednom nedeljno.

Iako cena Cowlick-a nije zanemarljiva (oko 2.500rsd za 300ml, može se kupiti u Metropolitenu), mislim da je odlična investicija za sve nas novopečene šampon-snobove, ako uzmemo u obzir uštedu vremena, živaca – a to nema cenu 🙂 – kao i činjenicu da ne prouzrokujemo stres i ošećenja kosi čestim pranjem i feniranjem.

3. Dodatna nega

Ne sećam se kad sam poslednji put na kosu nakon pranja stavila balzam – to je jednostavno postalo previše blaga nega.

Umesto toga koristim pakovanja za kosu i to uglavnom ona proteinska. Dok sam kosu prala dva puta nedeljno, kombinovala sam proteinska sa hidrirajućim pakovanjima. Od brojnih koje sam probala moram da izdvojim dva koja su me oduševila:  Stamiker od Diksona, i kada mi je potrebna sega-mega-nega – Kérastase MASQUINTENSE THICK.

jas-nega kose-05

DIKSON – STAMIKER – NEWGEN MASK sadrži matične ćelije i keratin, i namenjena je za sve tipove kose, a posebno oštećenoj. Iako se ne preporučuje česta upotreba jer kosa može da se zasiti i postane “teška”,  ja je koristim skoro nakon svakog pranja, jedino što pravim razliku u dužini držanja samog pakovanja (nekad je to 5 min, nekad 35 min… kako kad imam vremena). Jedna je od retkih za koju tvrdim da ispunjava obećanja data na pakovanju, a obećava puno!

jas-nega kose-04

Kérastase MASQUINTENSE THICK je proizvod za kojim sam potpuno poludela od prvog puta kad sam ga probala! Iskreno, koliko sam se ludo zaljubila u ovaj proizvod, toliko mi je oduševljenje splasnulo kad sam čula koliko košta. Cena na oficijalnom saju Kérastase-a je 62.5$ za 200ml, ali se na sajtovima poput HQ Hair ili Look Fantastic može naći za manje od 30 eura. Poređenja radi, STAMIKER od 500ml košta trećinu MASQUINTENSE THICK koga ima 200ml. Ruku na srce, Kerastase vredi svaku paru, a možda i više, ako podelimo cenu sa brojem upotreba (koristi se zaista malo, utljavanjem u manje pramnove na prosušenu kosu).

Ovo je verovatno najhvaljeniji proizvod od cele Kérastase porodice, posebno po blogovima hvaljen od devojaka koje su ozbiljnije hemijski oštetile kosu blajhanjem, trajnom i/ili čestim menjanjem boje.

jas-nega kose-06

Iako sam uporna da izdržim režim pranja kose jednom nedeljno, to ne znači da mi već pred kraj nedelje kosa ne izgleda solidno zrela za pranje. Ako operem kosu u nedelju pre podne, očekujem da ću u četvrtak imati zavezanu kosu. Kako je petak dan za izlazak po zagušljivim kafićima, a šteta je sveže opranu kosu nadimiti duvanskim dimom, spas sam našla u suvom šamponu Batiste Medium & Brunette (jer nisam nigde nasla Batiste Dark & Deep Brown). Budući da se u svemu slažem sa Zaltaninom recenzijom o Batiste suvim šamponima, neću mnogo daviti ovom prilikom, samo bih dodala da, iako mi je kosa nekoliko nijansi tamnija od “Medium Brunette”, sasvim se solidno boja uklapa i nakon raščešljavanja uspeva da pokrije i manji izrastak.

Kako vi negujete kosu? Da li ste probali neki od ovih proizvoda?

Volela bih da čujem vaše predloge za negu ili farbu ukoliko imate sličan tip kose (talasasta, pomalo seda, suva na krajevima, masnije teme).

Komentari

comments

2 Responses

  1. Avatar
    ana

    Draga Jasmina i Zlatana, hvala na ovom postu. Prepoznala sam se, imam dugu talasastu, braon kosu, sa sijedim vlasima. Zbog toga sam i pocela sa farbanjem, u prirodnu boju pribliznu mojoj☺. Takodje mi je tanka, i iz ove perspektive ne mogu da vjerujem da ima sistema po kojem bi je sedmicno prala. Perem je treci dan, dva pustena, treci rep. Bilo bi mi draga da cujem da li i kako, vine oblikujes kosu? Meni je ranije bila bujnija i talasastija, a sad mi se cini da je oslabila. Koristim proteinska i hidratna pakovanja, rotiram. Sampone takodje mijenjam. Uvazicu ove tvoje predloge. Veliki pozdrav i koristan post. Mogla je i slika kosice ☺.

    Reply
  2. Avatar
    Anja

    Divna nega kose, obozavam ovakve postove 🙂 Zanima me koji broj farbe koristis i koji % hidrogena? Inace obozavam Kyo farbe, do sada sam koristila samo tamnije, ali sam presla u (skoro pa) plavuse, te se sada zanimam za te tonove 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.