Prvi deo teksta o puderima možete pročitati ovde. U drugom delu više o jačini prekrivanja, vrstama pudera i priboru za nanošenje –

Kao što je važno odabrati pravu nijansu pudera, podjednako važno je i odabrati puder koji će odgovarati tipu vaše kože, kao i prilici za koju se šminkate. Razne teksture pokrivaju na razne načine, a puder je jedan od proizvoda za šminkanje koji proizvođači konstantno unapređuju, tako da sam

sigurna da svako može naći odgovarajući puder za sebe.

.

.


Prekrivanje

Generalno, tri su glavna tipa pudera kada govorimo o moći prekrivanja, tj. “težini” istog. Termin “težina” odnosi se pre svega na neprovidnost pudera i direktno je povezana sa jačinom prekrivanja kada se nanese na kožu.

 • Slabo ili lagano prekrivanje koje minimalno pokriva kožu, najmanje primetan na koži;
 • Srednje prekrivanje – kao što mu samo ime kaže, većina pudera ima srednju moć prekrivanja, može se koristiti u manjoj količini za manju pokrivenost ili pak u više slojeva za jače prekrivanje, a pokrivenost mu se može pojačati još npr.puderima u prahu.
 • Jako prekrivanje – može prekriti skoro sve nepravilnosti na koži, često je tekstura ovakvog pudera slična teksturi korektora. Za ovakav puder je jako bitno odabrati pravu boju, onu koja je ista kao boja kože.

Ne spadaju svi puderi u neki od ova tri tipa, većina je napravljena tako da spada u neku međukategoriju, npr. prekrivenost je slaba ka srednjoj ili srednja ka jačoj i sl. Takođe, svaki kvalitetan puder bi morao da dozvoli da ga nanosimo u slojevima, dok ne postignemo željenu prekrivenost.

.

Vrste pudera

Puderi  se proizvode u tri osnovne teksture: tečni, krem i prah. Kombinacijom ove tri teksture i specijalnim tehnikama proizvodnje dobija se i mnogo drugih tekstura: penasti, kremasto puderasti, tonirana krema, itd.

Tonirana krema

Ako vam nije potrebno jako prekrivanje, tj. ako imate čist ten i želite nešto što će ga malo ujednačiti i eventualnoodržati suvu kožu hidriranom, tonirana krema će vam biti sasvim dovoljna. Ovo je odličan proizvod za zaštitu kože (ako ima SPF, naravno) koji ujedno pruža i malo boje. Tonirane kreme su, kao što im naziv kaže, kreme sa malo boje u sebi, trebalo bi da sadrže zaštitini faktor, i najlaganije i najjednostavnije su za nanošenje od svih pudera. Dobre su za mlade, za one koji tek počinju da se šminkaju, za nekoga ko nema mnogo vremena za šminkanje i želi da to bude jednostavno i brzo, a čija koža nije problematična pa može ovo da podrži. Nanosi se najčešće prstima ili četkom za tečni puder.

.

.

Tečni puder

Ovo je definitivno najviše zastupljena vrsta pudera, i osim što se veoma lako nanosi (ili bi bar trebalo tako da bude), ima ih raznih prekrivnih moći, cenovnih grupa, proizvode se prema raznim tipovima kože. može se naneti vlažnim sunđerčićem, četkom za puder, bockalicom, prstima… Tečni puderi uglavnom na licu izgledaju prirodno, lepo se stapaju sa kožom, mogu biti gušći ili ređi, na bazi ulja ili bez ulja, na bazi vode i sl. Među ovim puderima odgovarajuće mogu naći i oni sa suvom, a i oni sa masnom kožom, dakle ima ponešto za svakoga.

.

.

Krem puder

Može biti u različitim oblicima: kao stik, kremaste strukture (u teglici kao krema npr.) ili kompaktni (upakovan ka0presovani puder). Obično mnogo bolje prekrivaju nego tečni, teži su na licu, a ima ih koji su pogodni za baš suvu kožu, kao i onih koji se suše u potpuno mat finiš za masnu kožu. Nanose se sunđerom ili četkom.

.

.

Penasti puder

Penasti puder (Mousse Foundation) je tečni puder sa dodatim vazduhom, koji ga čini laganijim i mekšim. Proizvodi se najčešće u obliku spreja ili u teglici. Lako se nanosi, gladak je na koži, i može se naneti četkom ili prstima.

.

.

Puder u prahu

Puder u prahu može biti u, jel, prahu 😀 ili u kompaktnom obliku, tj. presovani puder. Puderi u prahu mogu biti zaista različitih pokrivnih moći, od veoma laganih i transparentnih koji služe samo za setovanje šminke, sve do onih koji su skoro kremaste teksture i odlično pokrivaju. Takođe, mogu biti potpuno mat i pomoći da nam se šminka duže zadrži na licu, ili mogu imati sjajne čestice u sebi koje daju blistav i zdrav izgled licu. Nanose se obično četkom ili pufnom, a ako je u pitanju puder za jače prekrivanje, onda i sunđerom. U puderima u prahu često ima titanijum dioksida, i iako je to jedan od najčešćih sastojaka za zaštitu kože od sunca, sprečava da se puder dobro fotografiše.

.

.

Mineralni puder

Popularni u poslednjih nekoliko godina, mineralni puderi su lagani, fino mleveni minerali u prahu koji se utrljavaju u kožu pomoću pufnaste široke četke (kabuki četke). Nije sva mineralna kozmetika prirodna, npr. mnogi brendovi za svoje proizvode koriste minerale koji se dobijaju na hemijski način, umesto one iz prirode. Pitanje je, takođe, koliko su zaista mleveni mineralni prahovi bezbedni za upotrebu, i koliko su dobro testirani, što svakako zavisi od kompanije od koje ćete kupovati. U mineralnim puderima ne bi trebalo da bude parabena, slobodnih radikala, dodatnih ulja i sl. To bi zaista trebalo da bude potpuno prirodna kozmetika, i kao takva, nekomedogena i ne zapušava pore. Zbog toga što su vrlo fino/sitno mleveni, min. puderi se ne mogu nanositi prstima, već malo specifičnijim četkama.

.

.

HD puderi

Ovo u stvari i nije vrsta pudera, već samo jedan od najnovijih trendova u industriji kozmetike poslednjih godina. HD puderi u sebi sadrže jako sitne čestice koje se dobro stapaju sa kožom, i fotohromatske pigmente koji reaguju sa svim tipovima osvetljenja i neke od sastojaka koji bi trebalo da lice čine savršenim (ravnim, glatkim i jednobojnim). Takođe, HD su nastali pravljenjem pudera za potrebe fotografije i televizije, pa iako je diskutabilno koliko u tome zaista uspevaju, HD puderi trebalo bi da odlično izgledaju na fotografijama ili tv-u. Proizvođači tvrde da HD puderi, korektori i puderi u prahu odlično prekrivaju nepravilnosti, pore, čine ten savršeno glatkim i ujednačavaju ga, i sve to pod kako prirodnim, tako i veštačkim svetlom. (pre neki dan sam videla da je i kod nas stigla ArtDeco kolekcija sa HD puderima, tečni, u prahu i presovani).


.

Pribor za nanošenje pudera

Prsti

Ja većinu tečnih pudera nanosim prstima. Ovako mi je najlakše, najbrže, i koji god puder da koristim, dobijem najmanju pokrivenost, tj. najprirodniji izgled. Plus, od temperature tela puder omekša i tako se lakše nanosi.  A i najjeftinije je.
Puderi u prahu, presovani i mineralni se naravno ne mogu nanositi prstima, pa nam preostaje da nabavimo nešto od sledećeg pribora.


Četke

Nanošenje pudera četkom za tečni puder je urednije, čistije i odlično za teže dostupne delove lica ili one koji zahtevaju veću preciznost pri nanošenju, npr. unutrašnji ugao oka, ivice nosa, bubuljice. Loša strana korišćenja četke je to što se moraju redovno prati, što ako nemate više komada može biti dosadno, i što dobre četke po pravilu nisu jeftine, mada srećom ima izuzetaka, a i uz redovno pranje i odgovarajuću negu, dobre i kvalitetne četke mogu trajati jako dugo. Četke za nanošenje tečnog pudera izgledaju ovako:

.

.

Osim klasične četke za tečni puder, naneti ga možete i bockajućom (tvor) četkom, i to posebnom tehnikom bockanja (umesto razmazivanja i utapkavanja koje se radi običnom, pljosnatom četkom za tečni puder) kojom se dobija savršeno prekrivena, glatka i ujednačena površina kože. Takođe, tečni kao i puderi u prahu se mogu nanositi i četkama ravnog vrha (flat top).

.

.

Četke za puder u prahu / presovani

Puderi u prahu i presovani / kameni puderi mogu se nanositi kako bockajućim četkama i onim sa ravnim vrhom, tako i pufnastim, velikim četkama za lice. Nanošenje ovih vrsta pudera četkama daje najslabiju pokrivenost u odnosu na pufne, sunđere itd. Zavisno od toga kakvo prekrivanje želite, izabraćete gušću ili ređu četku, četku ravnog ili zaobljenog vrha, prirodnu ili sintetičku, itd.

.


.

I na kraju, mineralni puder se nanosi specijalnim četkama sa veoma gusto napakovanim dlačicama, poznatijim kao kabuki četke, i to utrljavanjem mineralnog pudera u kožu kružnim pokretima ovom četkom, pa se ovim postupkom dobija vrlo dobra pokrivenost kože. Kabuki četki ima raznih, manjih, većih, sa kraćim ili dužim drškama, gušćih ili manje gustih:

.

.

Sunđeri

Sunđeri su jeftini, zgodni i laki za upotrebu. Takođe su i lagani pa samim tim zgodniji za nošenje i npr. putovanje nego kabaste četke. Za sunđere je bitno da imaju sitnije porice / rupice kako ne bi upijali previše proizvoda. Za laganije prekrivanje i blistaviji izgled, tečni puder se može nanositi vlažnim sunđerom. Osim sunđeera mogu se koristiti i pufne, kojima se obično nanose puderi u prahu za nešto slabije prekrivanje.

.

.

 

 

Komentari

comments

10 Responses

 1. Avatar
  maja

  Super tekst! Jedva cekam treci deo! Ja sam nedavno kupila bourjois bio detox puder,ali mi se ne dopada. Iako stavim hidrantnu kremu neposrednu, on se jako tesko nanosi i pretvara u grudvice. Boja mi je nekako previse zuta (53). Uzela sam ga najvise zbog organskog porekla. Do sada sam najcesce koristila loreal true match i super mi je! sto se ispisah:)

  Reply
 2. Avatar
  Daniela

  Mene zanima da li negde kod nas može da se nabavi ovaj sunđer Beauty Blender i gde bi kod nas generalno bilo najbolje kupovati kvalitetnu šminku?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.