Da malo presečemo šminku, negu lica, parfeme i favorite, rešila sam da pišem o kosi. Kad pričamo o nezi, ima nekoliko preparata koji su poslednjih meseci prijali mojoj kosi, ali jedan – i to gedžet – postao je nezamenjiv u onim noćima nakon pranja kose, onim satima nakon njenog prirodnog sušenja, onim minutima kada na red dođe sušenje kose fenom i poneko provlačenje okrugle četke kroz pramenove kako bi se kosa “smirila” i izgledala donekle lepo i isfenirano. Nikad nisam bila obožavalac aparata za kosu; vlasnica sam samo jednog figara koji sam koristila dva puta u poslednje dve godine, i upravo zbog toga je danas poseban dan – pišem vam o jednom proizvodu za kosu koji je nekim čudom postao stalni član moje rutine – Babyliss četka za ravnanje kose sa jonima.

O mojoj kosi

Duža, prirodno ravna, veoma suva od duuugogodišnjeg farbanja u plavo.

Volim svoju ravnu kosu, ali znate kako: kad se farbate svake tri nedelje dvocifren broj godina, kosa postaje veoma suva celom dužinom, te nakon pranja i sušenja (bilo na vazduhu, bilo fenom) ostaje ravna ali ne skroz ravna; nekako je slamasta i ne pada lepo, i zato sam na kraju procesa sušenja kose uvek okruglom četkom pokušavala da izravnam bar pramenove u spoljašnjem sloju kose. Klasično feniranje cele kose kod kuće, jer je dugačka i gusta i ne želim da trošim toliko vremena a i nisam za to talentovana, nikad mi nije bilo opcija, tako da je goreopisano provlačenje četke kroz poneki pramen po jednom ili dva puta davalo koliko-toliko pristojne rezultate, i oduzimalo prihvatljivu količinu vremena.

Dalje, nikad se nisam slagala sa peglama za kosu, a izbegavam i feniranje kod frizera. Iako mi je kosa gusta (zbog čega proces dugo traje, povrh svega), imam dosta tanku vlas, pa mi nakon profesionalnog feniranja “na ravno” ili “peglanja”, kosa uvek postane previše glatka, previše slepljena, previše svilena, previše spljoštena i deluje masno.

Babyliss četka za ravnanje kose sa jonima HSB100E

Zbog svega toga, Babyliss četka za ravnanje koja je u moje ruke stigla prošlog leta, potpuno je promenila moju rutinu nege kose (posebno onaj deo nakon pranja, koji sad ne mrzim toliko) i zaista mi olakšala, plus uštedela mnogo vremena. Uz  to, bez feniranja i balansiranja sa okruglom četkom u jednoj i velikim dugačkim fenom u drugoj ruci, dobijam kosu baš kakvu volim: ravnu, glatku, svilenkastu, ali ne previše, već kosu koja ima volumen i izgleda lepršavo i bujno. I što je meni najvažnije – koja čak ni ne podseća na onu ravnu sluzavu frizuru iz salona.

Na narednim fotografijama je moja, u plavo ofarbana kosa koja je osušena na vazduhu, a zatim i kad je iščešljana ovom četkom (tokom 4-5 minuta). Kad imam više vremena ili sam manje lenja, koristim je i po 10 – 15 minuta i onda je kosa još malo više zaglađena.

Želela sam da vidim i kakav će rezultat ova četka imati na Jasmininoj tamnoj kosi, koja je potpuno drugačija od moje – prirodno talasasta. Na prvoj slici joj je prirodno osušena kosa, a na drugoj, iščešljana Babyliss četkom nekoliko minuta.

Kako se koristi Babyliss četka za ravnanje kose sa jonima?

Babyliss četka za ravnanje kose ima veliku površinu za češljanje, što ceo proces čini bržim i efikasnijim. Kada je uključite da se zagreje, možete birati jednu od tri ponuđene temperature:  160, 180 ili 200 stepeni, i taj proces traje oko minuta. Kada lampica na dršci prestane da treperi, znaćete da se četka zagrejala do odgovarajuće temperature i možete početi sa ravnjanjem kose. Na površini četke raspoređeni su zupci, i to plastični (za raščešljavanje kose), silikonski, i od keramike (koji su zagrejani i nežno ispravljaju kosu). Tu su i joni koji rade na hidrataciji i zaglađivanju kose.

Koristi se tako što se pramenovi češljaju kao što biste radili i običnom četkom, dakle četka se provlači kroz kosu i sa donje i sa gornje strane (sa zupcima na gore), i to svaki pramen nekoliko puta, u zavisnosti od efekta koji želite da postignete. Korišćenje je, dakle, stvarno jednostavno i ne traje dugo; provlačenje četke kroz kosu mi čak i prija, jer deluje opuštajuće, potpuno suprotno od pokušaja feniranja kose u sopstvenoj režiji.

Nekoliko saveta u vezi sa korišćenjem ove četke:

  • Najbolje je koristiti na potpuno suvoj i raščešljanoj kosi;
  • stavite četku ispod pramena kose, sa zupcima na gore. Drugom rukom zategnite pramen kose preko četke, sve dok zupci ne prođu kroz kosu;
  • zagrejanu četku polako vucite dužinom pramena kose, dok i dalje drugom rukom držite pramen zategnut;
  • izbegavajte da ruku držite previše blizu ugrejane četke;
  • kako se četka približava krajevima, okrenite četku i uvijte pramen na unutra;
  • kako biste kosu učinili glatkom i sjajnom, ugrejanu četku sad provucite kroz kosu i sa normalne, gornje strane, kao da se češljate. Još je bolje ako istovremeno držite kraj pramena i tako ga zatrgnete;

I na kraju…

Na kraju, nisam očekivala da će mi ova četka postati must-have kad je u pitanju kosa; u stvari, nisam očekivala da će bilo koji “aparat” za kosu poneti tu titulu. Babyliss četku za ravnanje kose volim jer mi za kratko vreme kosu napravi prezentabilnom, i to bez imalo muke, jednostavnim češljanjem dužine kose. Dobijam lepu ravnu, glatku kosu koja je lepršava i ima volumen, za razliku od one koju dobijam posle feniranja na ravno. Još jednom naglašavam da je moja kosa i prirodno ravna, ali jako suva i neposlušna, i da nisam sigurna da bi ova četka bila pravi izbor za one sa kovrdžavom ili talasastom kosom koja se sastoji od debljih ili grubljih vlasi. Ovo nije uređaj čiji se efekat može uporediti sa peglom za ispravljanje kose, i to obavezno imajte na umu! 

O Babyliss proizvodima se možete informisati na njihovom sajtu, odakle ih možete i naručiti. 

Cena Babyliss jonizirajuća četka za ravnanje kose HSB100E je 7999 dinara, ali je često na nekim akcijama u prodavnicama, pa vam savetujem da sačekate neku takvu priliku za kupovinu.


*Proizvod prikazan u ovom tekstu je PR uzorak,  ali ta činjenica ne utiče na moje mišljenje. Više informacija ovde.

Komentari

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.