Danas vam donosim još jedan gostujući post – piše ga Jasmina, čije ste postove već čitali na blogu: one koji se bave negom noktiju, recenzijama ili prirodnom kozmetikom. Ranije je pisala post o tome kako sve glinu koristi u kozmetičke svrhe, a sada sam je zamolila da za vas prenese svoje iskustvo sa prolećnim čišćenjem organizma glinom, dakle sa glinom za unutrašnju upotrebu 🙂


Napokon je gotovo sa zimom!

Činilo mi se da joj nema kraja, ali izgleda da smo joj videli leđa. Izmorila me je je virusima, prehladama, mračnim danima, depresijom, nenormalnom koncentracijom smoga, bljuzgavicom…

Vidim da je mojoj kući potrebno ozbiljno prolećno sređivanje… otvaram prozore da prolećni povetarac pročisti ustajali vazduh i puštam sunce da uradi prolećni servis stana, a ko će mene da servisira? 🙂

Ako ste se našli u ovoj priči u kojoj redovnije brinemo o domu, kolima i stvarima nego o sebi, onda je vreme da okrenete novi list.

Glina za detoksifikaciju

Sigurno ste čuli o blagodetima gline za unutrašnju upotrebu: izbacivanje teških metala, virusa, infekcija i ostalih štetnih stvari  iz organizma.  Nije potpuno ispitano na koji tačno način glina funkcioniše, ali čovečanstvo je vekovima koristi pre svega za jačanje imunog sistema, regulisanje probave, alergija, kožnih oboljenja, trovanja, popravljanje štete nastale uticajem slobodnih radikala, itd. Poslednja istraživanja lekovita svojstva gline pripisuju velikoj koncetraciji minerala i sposobnošću da vezuje štetne supstace i na taj način ih izbacuje iz organizma. Bilo kako bilo, već više od  10 godina (manje – više redovno) glinu pijem 2 puta godišnje-u jesen i u proleće.

Glina za unutrašnju upotrebu se može kupiti u prodavnicama zdrave hrane, i cena kutije je oko 500 dinara.

Evo na koji način uzimam glinu:

Uveče, u čašu vode od 2dl (ja uzimam flaširanu, negaziranu ali može i česmovača), razmutim jednu punu plastičnu ili drvenu kaščicu gline (nikako se ne sme koristiti metalna kašika). Nakon toga poklopim čašu i tako napravljena mučkalica stoji do sutra ujutro.

Kod mene kura traje 3 nedelje i to sa sledećim rasporedom:

  • Prva nedelja: ujutru, bez mešanja popijem samo vodu, a talog bacim;
  • Druga nedelja: ujutru promešam glinu u vodi, ostavim par minuta da se talog slegne, a vodu popijem;
  • Treća nedelja: ujutru promešam i odmah popijem vodu zajedno sa glinom.

Nakon što popijem glinu, nema doručka sledećih pola sata do sat.

Neću posebno daviti sa čuvenom rečenicom da se u toku dana uzima što više vode, ali je stvarno bitno  povećati unos tečenosti kod uzimanja gline jer zbog vezivnih svojstava gline postoji mogućenost da organizam brže dehidrira. Meni je lično najteže bilo da se naviknem na povećan unos vode u toku dana, ali verovali ili ne, i za takve stvari postoje aplikacije za telefon! 

Promene koje vrlo brzo osetim nakon kure sa glinom su bolje raspoloženje, veća energija i odsustvo digestivnih problema. Svakako postoje brojni efekti koji nisu vidljivi golim okom  (obnavlja ćelije i tkiva, sprečava širenje patogenih bakterija i parazita, sprečava rast tumorskih ćelija, glina ima antiupalna svojstva, podstiče zaceljivanje rana, čisti i obogaćuje krv, reguliše PH organizma, hrani organizam potrebnim mineralima).

Upotreba gline ima i nekoliko kontraindikacija: nije poželjno da je konzimiraju osobe koje imaju visok krvni pritisak, može da smanji dejstvo nekih lekova i suplemenata i slično. Zdravorazumska preporuka bi bila da konsultujete svog lekara i/ili nutricionistu pre nego što počnete da koristite glinu. Uostalom, na svakoj kesici gline stoje i osnovna upozorenja kojih bi se trebalo pridržavati.

Kako je ovo jedan od najdostupnijih i najjednostavnijih metoda detoksikacije koje sam probala i nikada nisam imala nikakve nusefekte, od srca vam predlažem da trknete do prve prodavnice zdrave hrane i uradite jedan (mini) remont za svoje telo. 

Da li ste probali glinu za detoksifikaciju organizma?

Komentari

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.